Breaking News
Loading...

Translate

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Info Post


Εύθραυστη και κάθε άλλο παρά συμπαγής είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως κατέδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η εμβόλιμη τροπολογία για την υπαγωγή στο καθεστώς της κινητικότητας και των εκπαιδευτικών που έχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό, εγκρίθηκε από τη Βουλή με μόλις 153 ψήφους, αναδεικνύοντας έτσι το οριακό της υπόθεσης.

Ταυτόχρονα αναζωπύρωσε φόβους και σενάρια για ισχυρές πολιτικές αναταράξεις το φθινόπωρο, όταν εκτός απροόπτου η κυβέρνηση θα κληθεί εκ νέου να λάβει δύσκολες, όσο και επώδυνες αποφάσεις. Οι ασφυκτικές πιέσεις και οι εκβιασμοί των δανειστών για πιστή τήρηση του προγράμματος από τη μια και από την άλλη, η ένταση που επικρατεί στα ενδότερα του κυβερνητικού συνασπισμού, διαμορφώνουν ένα σχεδόν εκρηκτικό περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις επισείοντας την απειλή των κατασταλτικών μέτρων για τους απείθαρχους βουλευτές, ενώ οι τελευταίοι προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα. «Κουτσά-στραβά θα βγάλουμε το καλοκαίρι, αλλά από το Σεπτέμβριο και μετά θα... πέφτουνε κορμιά» τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί.

«Ρίσκο»
Η ανησυχία είναι διάχυτη τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο ΠΑΣΟΚ και αποτυπώνεται σε όλες τις κινήσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του Αντ. Σαμαρά, αλλά και του Β. Βενιζέλου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαγράψει τους δυο βουλευτές (Ν. Κακλαμάνη, Δ. Κυριαζίδη) που δεν υπερψήφισαν την τροπολογία για την κινητικότητα των εκπαιδευτικών. Κι αυτό παρά το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε προαπαιτούμενο που είχε θέσει η «τρόικα» για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. και ως εκ τούτου ήταν καθοριστικής σημασίας. Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν, ότι στο εξής και σε ανάλογη περίπτωση ο βουλευτής ή οι βουλευτές θα διαγραφούν. Ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια κίνηση περιέχει υψηλό ρίσκο αφ' ενός, διότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχνή πλειοψηφία και αφ' ετέρου, διότι θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Εξίσου ανήσυχοι είναι και στο ΠΑΣΟΚ και την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος συγκάλεσε στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, μίνι υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των στελεχών του κόμματος που κατέχουν κυβερνητική θέση.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έδωσε σαφείς εντολές στους υπουργούς και υφυπουργούς να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους βουλευτές, να τους ενημερώνουν εγκαίρως για νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες. Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την αγωνία τους για τις προοπτικές της κυβέρνησης, διαπιστώνουν ότι η πολιτική που υλοποιείται δεν ανάβει το φως στο βάθος του τούνελ και -το κυριότερο- υπογραμμίζουν, ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

«Ως εδώ»
Ανάλογο, αν όχι χειρότερο, είναι το κλίμα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που λένε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι εδώ ήταν» και πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλα μέτρα που θα αφορούν σε μισθούς και συντάξεις. «Αν σκοπεύουν να φέρουν στη Βουλή νέα μέτρα, καλύτερα να προκηρύξουν κατευθείαν εκλογές» σημειώνουν απαντώντας έμμεσα και στο τελεσίγραφο του Μεγάρου Μαξίμου, ότι καταψήφιση κρίσιμου νομοσχεδίου ισοδυναμεί με... πρόωρη προσφυγή στις κάλπες! Οι πιο ψύχραιμοι πάντως και στα δυο κόμματα εκτιμούν ότι ο «ανένδοτος» των βουλευτών θα κρατήσει μέχρι την επόμενη ψηφοφορία. Όπου, είτε διότι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι της χώρας και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την όποια απόφαση τους, είτε γιατί δεν θα θελήσουν να διακινδυνεύσουν την έδρα τους, θα υπερψηφίσουν όποια μέτρα τους ζητηθούν. Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καμία πρόβλεψη ή εκτίμηση δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Ακόμη όμως κι αν δεν έρθουν νέα μέτρα η έγκριση και η υλοποίηση των ήδη γνωστών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση και θα περάσει από συμπληγάδες. Με ποιο επιχείρημα και κυρίως ποιο πολιτικό σθένος, το Σεπτέμβριο οι κυβερνητικοί βουλευτές θα δώσουν το «ΟΚ» για την απόλυση χιλιάδων δημ. υπαλλήλων ευθέως ή μέσω της κινητικότητας. Ενώ το ίδιο θα χρειαστεί να πράξουν και το Δεκέμβριο, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25.000 που έχει θέσει ως όρο η «τρόικα» για να μην διακόψει τη δανειοδότηση της χώρας μας.

Καψόνι…
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δανειστές, αλλά ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι - με την προτροπή του Βερολίνου- έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι της Ελλάδας. Αυτό ήταν και το μήνυμα από το «καψόνι» με την ολιγοήμερη καθυστέρηση της δόσης για ασήμαντη αφορμή. Το επιχείρημα των Βρυξελλών ότι δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί ένα από τα 22 (!) προαπαιτούμενα ήταν ελάχιστα πειστικό, ήταν σαφές ότι θέλησαν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα στη κυβέρνηση. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις με την κίνησή τους αυτή οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατά άλλους η σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων αποσκοπεί, στο να προετοιμάσει το κλίμα για μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν και θ' ανοίξει αναγκαστικά η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ