Breaking News
Loading...

Translate

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Info Post

 Η επαναξιολόγηση της τρόικα φέρνει νέα μέτρα - Μήπως και εκλογές το φθινόπωρο;

Kαι όμως η οικτρή κατάσταση των οικονομικών αλλά και η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν σωρεία φόρων μέχρι τα Χριστούγεννα, αυξάνουν κατα πολύ την πιθανότητα εκλογών μες το φθινόπωρο.Οι αντιδράσεις για τις διαθεσιμότητες στο Δημόσιο, ο αναβρασμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας είναι πρόσθετες "νάρκες" στον δρόμο της δικομματικής κυβέρνησης.
Τα προβλήματα και οι αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν με τις αλλαγές στο Δημόσιο, αλλά κυρίως η στάση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, όπου και περίμεναν μέχρι την τελευταία ουσιαστικά στιγμή για να ανακοινώσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όχι μόνο δημιουργούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου, αλλά επαναφέρουν στο προσκήνιο μια έντονη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτό σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει δυναμικά τις μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτή τη λογική μάλιστα έχουν αρχίσει και πάλι να γίνονται εισηγήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο -μετά τις γερμανικές εκλογές- με βασικό επιχείρημα την ανάγκη επίσπευσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι οποίοι στις πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μπαλτάκου πως αν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια το επόμενο διάστημα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές βλέπουν ακριβώς το κλίμα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εξάλλου η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα. Η Αθήνα έχει λάβει το μήνυμα από παντού, και από το ΔΝΤ και από την Ε.Ε., πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. Την ίδια ώρα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της και πως καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει νέα μέτρα από τη Βουλή.


Οι φόροι που πρέπει να πληρώσει η ελληνική κοινωνία φαντάζουν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ, και στο μυαλό των δανειστών υπάρχει η πεποίθηση, ότι οι Έλληνες μπορούν να πληρώσουν ακόμα βαρύτερους φόρους. Φυσικά αυτό το σκέφτονται επίτηδες διότι έτσι ελπίζουν ότι θα βάλουν χέρι στην ακίνητη περιουσία του Έλληνα, για την οποία πολλοί συνταξιούχοι του Βορρά εκφράζουν ενδιαφέρον.


Ακόμα και υπουργοί που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν όλες οι αλλαγές στο Δημόσιο τους επόμενους μήνες. Αν μάλιστα δεχθούμε πως η λογική των οριζόντιων μέτρων στις διαθεσιμότητες του Δημοσίου δεν θα συνεχισθούν τότε φαίνεται πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλοι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους.

Φυσικά εννοείται πως ούτε οι δήμαρχοι θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, θεωρούν πως η εκτέλεση του Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά και πως η τρύπα του 1,6 δισ. που έχει παρουσιαστεί θα αρχίσει σύντομα να κλείνει.
Με δεδομένο ότι το τέλος του ’13 ο Προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς θα έχει καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Μάλλον όμως με την αισιοδοξία θα μεινουν. Δεν μπορεί κάποιος να πληρώνει 1000 ευρώ φόρο όταν είναι άνεργος, γιατί απλούστατα είναι ΑΝΕΡΓΟΣ.

Επιπλέον προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ολοκληρωθούν η εκκαθάριση και η αποκρατικοποίηση της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, να προχωρήσει η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων προς την ΕΥΔΑΠ, έτσι ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και η κινητικότητα 12.500 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.


Ουσιαστική όμως ανησυχία προκαλείται από το γεγονός ότι το Μνημόνιο τελειώνει το 2014 και πλέον η μόνη πηγή χρηματοδότησης θα είναι τα 1,8 δισ. που θα δίνει κάθε τρίμηνο το ΔΝΤ μέχρι το 2016. Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας θα πρέπει να καλυφθούν από δανεισμό και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει μία άτυπη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης πως αν είναι η χώρα να δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο της τάξης του 6% ή 7% , ίσως είναι καλύτερα να υπάρξει ένα νέο Μνημόνιο και μία νέα συμφωνία με τους εταίρους μας με ένα επιτόκιο του 2%.

Το νέο Μνημόνιο, πάντως, σαφώς θα συνοδεύεται και από νέα μέτρα με ό,τι αυτό σημαίνει για την κυβερνητική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Οι απειλές λοιπόν του κ. Μπαλτάκου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που οι βουλευτές δεν υπερψηφίσουν όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις ίσως είναι δηλώσεις "λαγού" που διαμορφώνουν το κλίμα για μια αιφνιδιαστική κίνηση το φθινόπωρο από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος έχοντας στα χέρια του έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό (αυτό μάλλον αδύνατο), τη δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση χρέους το 2014 και μία, δύο επιτυχίες στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων (μάλλον ξεπουλήματα που θα τα βαφτίσουμε επιτυχίες) θα θέσει το διακύβευμα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων προς τους πολίτες.

Ως στόχο ο πρωθυπουργός θα έχει να πετάξει την "μπάλα" στους πολίτες,και αυτοί να αποφασίουν ποιός θα βγάλει τα κάστανα από την "φουφού" δηλαδή θα επιδιώξει να μας πείσει να βγάλουμε τα "μάτια" μας μόνοι μας, και να τον παρακαλέσουμε να μας πάρει τα σπίτια μέσω φόρων για να σωθεί η ελίτ της χώρας η οποία θα μπορεί να μένει στις επαύλεις και να μας ευγνωμονεί για την αυτοθυσία μας.

Με νωπή τη λαϊκή εντολή εξάλλου θα μπορέσει να διαχειρισθεί καλύτερα και το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα είναι βαρύ αλλά πια αργά για τον Έλληνα πολίτη να αλλάξει κάτι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ