Breaking News
Loading...

Translate

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Info Post


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 


Ρωσικά πλοία συλλογής πληροφοριών πραγματοποιούσαν κατασκοπευτική επιχείρηση απέναντι από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και κοντά στον Κόλπο του Μεξικού, τον τελευταίο μήνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Πέμπτη και αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα washingtontimes.com. 

«Γνωρίζουμε ότι τα ρωσικά πλοία «Viktor Leonov» και «Nikolay Chiker» επιχειρούν σε ύδατα που βρίσκονται εκτός των αμερικανικών χωρικών υδάτων αλλά κοντά στην Κούβα», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τομ Crosson, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. 
«Σεβόμαστε την ελευθερία όλων των εθνών, όπως αντικατοπτρίζεται στο διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε πολεμικά σκάφη να επιχειρούν πέραν των χωρικών υδάτων άλλων εθνών», δήλωσε ο ίδιος. 

Το ρωσικό πλοίο «Leonov» είναι ένα πλοίο συλλογής πληροφοριών εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, ηλεκτρονικής κατασκοπείας. Το πλοίο «Chiker» είναι ένα ποντοπόρο ρυμουλκό που έχει ως αποστολή την συνοδεία του πλοίου υποκλοπών, στην αποστολή του. 

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου «υποψιάζονται» ότι τα ρωσικά πλοία, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής κατασκοπευτικής επιχείρησης, που διεξήχθη τον Μάρτιο, έναντι της αμερικανικής βάσης πυρηνικών υποβρυχίων στο Kings Bay Ga και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.

Και τα δύο πλοία εντοπίστηκαν να επιχειρούν στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα των ΗΠΑ κοντά στον πολεμικό ναύσταθμο Mayport Fla, ο οποίος βρίσκεται νότια της Ναυτικής Βάσης των πυρηνικών Υποβρυχίων Kings Bay, αναφέρει το αμερικανικό άρθρο. 
Η ρωσική επιχείρηση συλλογής πληροφοριών, συμπίπτει με την αυξημένη ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα. 

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, είναι πιθανό η ρωσική ηλεκτρονική κατασκοπεία να σχετίζεται με την παρακολούθηση των αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων, ως μέρος πυρηνικής άσκησης των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων που διεξάγονταν ταυτόχρονα και στην ρωσική επικράτεια. 

Σύμφωνα με τη ρωσικά στρατιωτικά δημοσιεύματα, περίπου 10.000 Ρώσοι στρατιώτες και 1.000 στρατιωτικά συστήματα και πύραυλοι, της ρωσικής διοίκησης στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων, συμμετείχαν σε άσκηση από από 17 έως 19 Απρ.2014. Γεγονός που συμπίπτει με την διέλευση ενός από τα εν λόγω πλοία και συγκεκριμένα του Chiker από την Κούβα και το βόρεια τμήμα της Φλόριντα στις 19 Απριλίου. 

«Οι ρωσικές ασκήσεις τεστάρισαν στην ουσία την συνοχή και τις δεξιότητες των μονάδων μας, τις εκδοθείσες εντολές καθ’ όλη την διαδικασία της ειδοποίησης, στοχοποίησης, για την επίτευξη των απαιτούμενων αποτελεσμάτων υπό διαφορετικές συνθήκες και σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΑΜ στο πρακτορείο Interfax, για τις ασκήσεις αυτές. 

Το πλοίο «Chiker» είναι επίσης γνωστό για την υποστήριξη των υποβρύχιων καθώς είναι εξοπλισμένο με την ικανότητα ανύψωσης, για την εξυπηρέτηση τυχών τεχνικών προβλημάτων των ρωσικών υποβρυχίων. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι, δήλωσαν το 2012, ότι ένα ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Akula ανιχνεύτηκε να επιχειρεί κοντά στην αμερικανική Ανατολική Ακτή. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό από την πλευρά του αρνήθηκε, ότι δικό του υποβρύχιο πραγματοποίησε «κεκαλυμμένη πλεύση» στον Κόλπο του Μεξικού. 

Ο αμερικανός αντισυνταγματάρχης Crosson αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τις ρωσικές ναυτικές δραστηριότητες. «Δεν θα ήταν κατάλληλο για μένα να μιλήσω για τις πράξεις μη αμερικανικών σκαφών που επιχειρούν πέρα από τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ», είπε ο ίδιος. 

Σύμφωνα με στρατιωτικές ιστοσελίδες, το πλοίο «Leonov», είναι κλάσης Vishnya, μεσαίου τύπου πλοίο υποκλοπών με βάση το Severomorsk, αποτελώντας μέρος των ναυτικών δυνάμεων στην χερσόνησο Κόλα. 
Το πλοίο τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 1988.

Τα ρωσικά πλοία έχουν σχεδιασθεί για την συλλογή σημάτων και επικοινωνιών (SIGINT). Η συγκέντρωση πληροφοριών πραγματοποιείται μέσω μιας σειράς ειδικών αισθητήρων. Επίσης, είναι εξοπλισμένο με δύο πυροβόλα 30 χιλιοστών και αντιαεροπορικούς πυραύλους. 

Σχόλιο:
 Όποια κι αν είναι η κατάληξη στο ζήτημα της Ουκρανίας, είναι σαφές ότι η υφήλιος εισέρχεται σε μία νέα περίοδο διεθνών ισορροπιών στην οποία ανασύρονται παλαιές ψυχροπολεμικές μέθοδοι. Η κατασκοπία αποτελεί μία από αυτές. 
Όπως αναφέρεται στο αρχαίο κινεζικό βιβλίο Τέχνη του Πολέμου «εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, δε χρειάζεται να φοβάσαι το αποτέλεσμα εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά όχι τον εχθρό, για κάθε νίκη θα υποστείς και μία ήττα. Εάν δε γνωρίζεις ούτε τον εαυτό σου, ούτε τον εχθρό θα υποκύψεις σε κάθε μάχη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ