Breaking News
Loading...

Translate

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Info Post

Γ. Βάμβουκας Καθηγητής του Οικ. Παν. Αθηνών:746 δις κόστισαν τα τρία μνημόνια μέχρι τέλους του 2012!



14/04/2013
Πρόκειται για συμπεράσματα μελέτης του καθηγητή οικονομικών Γεωργίου Βάμβουκα. 
Τα νούμερα τρομάζουν! 746 δις κόστισαν τα τρία μνημόνια μέχρι τέλους του 2012!

Γ. Βάμβουκας: “Το πάγιο κεφάλαιο (απόθεμα) μιας οικονομίας είναι περίπου 4 φορές πάνω από το ΑΕΠ. Το 2008 το ΑΕΠ ήταν 233 δις ευρώ. Φέτος είναι 180 δις. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κατα τη διάρκεια των μνημονίων, μόνο από το πάγιο κεφάλαιο έχουμε χάσει πάνω από 200 δις ευρώ {(433-180) X 5}. Γιατί; Γιατί η οικονομική κρίση έχει φέρει την απαξίωση των περιουσιακών μας στοιχείων – των ακινήτων, των μετοχών, των μισθών, κλπ. 

Το Δεκέμβριο του 2007 η κεφαλαιοποίηση των μετοχών, δηλαδή η αξία όλων των μετοχών στο Χρηματιστήριο, ήταν 198 δις ευρώ. Σήμερα είναι κοντά στα 30 δις. Πολίτες είχαν τις μετοχές. Άρα αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ φύγανε από τους πολίτες. (…)


Η περιουσία των Ελλήνων μειώθηκε κατά 200 δις ευρώ κατά τη διάρκεια των μνημονίων. (…)


Το 2008, το εθνικό χρέος της χώρας, δηλαδή το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, ήταν 370 δις ευρώ. Το 2012  το εξωτερικό και το εσωτερικό χρέος της χώρας πήγε στα 715 δις ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι το 2012 το εξωτερικό χρέος ήταν 437 δις ευρώ. Το ΔΝΤ λέει 457 δις. Άρα, αν αθροίσουμε και το εσωτερικό χρέος, αυτό το χρέος είναι πάνω από 700 δις ευρώ.”


Γ. Αυτιάς: Και οι θυσίες αυτές πού πήγαν; Οι μειώσεις μισθών, οι φόροι, όλα αυτά τα πράγματα, στον καιάδα πήγανε; Στη πίθο των Δαναΐδων πήγανε;

Γ. Βάμβουκας: Αυτά τα στοιχεία δείχνουν το ολοκαύτωμα που έχει υποστεί η εθνική μας οικονομία, την καταστροφή που διερχόμαστε λόγω των μνημονίων και λόγω βέβαια της κρίσης ανταγωνιστικότητας που διέρχεται η εθνική μας οικονομία…

Γ. Αυτιάς: Όλο αυτό το πράγμα πόσο το πληρώσαμε; Είναι αυτό το πράγμα 746 δις;

Γ. Βάμβουκας: Χωρίς να είναι το 2013 μέσα.

Γ. Αυτιάς: Αυτή τη στιγμή είμαστε χωμένοι μέσα 746 δις σε κόστος συνολικό;

Γ. Βάμβουκας: Ασφαλώς. (…)

Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα στα οποία αναφέρω πως κανείς σ’ αυτή τη χώρα δεν ξέρει ποιο είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Ούτε ο Υπουργός των Οικονομικών.”..
.
Κι ενώ, λόγω της τεράστιας ανεργίας, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης, κάτι που τεκμηριώνεται και από το επόμενο video, προκαλεί εντύπωση, όπως είπε ο κ. Βάμβουκας, το εξής: “Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναφέρουν ότι το 2016 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές θα είναι κοντά στα 23 δις ευρώ, έναντι, προσέξτε, 20 δις, 19 έως 20, που θα είναι εφέτος. 
Δηλαδή στο μεσοπρόθεσμο, βάσει ποιας συλλογιστικής βλέπουν ότι τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν σε τρία χρόνια πάνω από 3 δισεκατομμύρια;”
.
7/4/2013 

Γ. Αυτιάς: “Τη στιγμή που έχουμε και αύξηση της ανεργίας και μείωση μισθών και μεγάλα προβλήματα;”
Βάσει ποιας λογικής, αλήθεια;Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω σε θαύματα, αλλά η λογική και η σκληρή πραγματικότητα δεν με αφήνουν… Ας δούμε τώρα αυτά που έλεγε ο Γιώργος Βάμβουκας τον Αύγουστο του 2011 και τα οποία στη συνέχεια επαληθεύτηκαν, παρόλο που υποτίθεται, λόγω μνημονίων, η Ελλάδα είχε αρχίσει να συνετίζεται και να συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα:  
 28/8/2011 
 3/4/2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ