Breaking News
Loading...

Translate

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Info Post



Νέα εξέλιξη: Το Κουρδιστάν θέτει τα θεμέλια της ανεξαρτησίας του


Νέα εξέλιξη: Το Κουρδιστάν θέτει τα θεμέλια της ανεξαρτησίας του

Την ώρα που εντείνονται οι αψιμαχίες μεταξύ του ιρακινού στρατού και των Ισλαμιστών στο βόρειο Ιράκ, το ιρακινό Κουρδιστάν θέτει τα θεμέλια της ανεξαρτησίας του υποστηρίζει ο Ben Van Heuvelen σε ανταπόκρισή του από την Άγκυρα στην WASHINGTON POST με τίτλο «Amid turmoil, Iraq’s Kurdish region is laying foundation for independent state».

Οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις, γνωστές και ως peshmerga έχουν ανακαταλάβει τον έλεγχο των βορειότερων περιοχών που εγκατέλειψαν οι ιρακινές δυνάμεις. 
Οι Κούρδοι προχώρησαν επίσης πρόσφατα σε ένα ακόμη βήμα για την ανεξαρτησία τους, συνάπτοντας στρατηγική συμμαχία με την τουρκική κυβέρνηση. Στα τέλη Μαΐου ξεκίνησε η εξαγωγή πετρελαίου, μέσω αγωγού προς την Τουρκία, με τα έσοδα να εισέρχονται στις κουρδικές τράπεζες και όχι στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.
«Η οικονομική ανεξαρτησία είναι ζωτική για την κουρδική περιοχή και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Nechirvan Barzani, μιλώντας στο Κουρδικό Κοινοβούλιο. Στις αρχές του έτους ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Nourial-Maliki, απάντησε στις φιλοδοξίες των Κούρδων σχετικά με την διάθεση του πετρελαίου, διακόπτοντας προς το Κουρδιστάν την μηνιαία αναδιανομή των εσόδων από τον εθνικό προϋπολογισμό. Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε επίσης την διεθνή διαιτησία κατά της Τουρκίας, για την διευκόλυνση που παρέχει στις εξαγωγές του κουρδικού πετρελαίου, ενώ απείλησε όσους αγοράζουν το κουρδικό πετρέλαιο. Με τις μεταξύ τους σχέσεις να βρίσκονται σε αυτό το δεινό επίπεδο, το Ιρμπίλ δεν έχει καμία πρόθεση να παράσχει στρατιωτική στήριξη στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.
«Η ιρακινή κυβέρνηση κρατάει του Κούρδους ως ομήρους, και δεν νοητό να αναμένουν ότι οι Κούρδοι θα παράσχουν την όποια βοήθεια χωρίς να υπάρχει κάποια εκχώρηση στα κουρδικά αιτήματα» δήλωσε σύμβουλος της κουρδικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις αποφεύγουν επίσης να έρθουν σε αντιπαράθεση, στις περισσότερες περιοχές, με τους αντάρτες Ισλαμιστές.
Οι ΗΠΑ προσπάθησαν επί σειρά ετών να συσφίξουν τις σχέσεις του Ιρμπίλ με τη Βαγδάτη αλλά οι προσπάθειες απέτυχαν, καθώς οι δύο πλευρές διαθέτουν διαφορετικές βλέψεις για τη χώρα. Ενώ ο Maliki προωθεί έναν κεντρικό έλεγχο και ειδικότερα των πετρελαίων, οι Κούρδοι επιμένουν ότι το Σύνταγμα θα πρέπει να τους παραχωρεί μια απόλυτη σχεδόν αυτονομία.
Η διαμάχη έγινε πρόσφατα τόσο έντονη ώστε οι Κούρδοι ηγέτες έθεσαν ατύπως το θέμα πραγματοποίησης δημοψηφίσματος για την διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, εάν ο Maliki δεν προβεί σε παραχωρήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η ανεξαρτησία θεωρείται βέβαιη λόγω της ανόδου του κουρδικού εθνικισμού.
«Η πολιτική της Περιφερειακής Κουρδικής Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει κανέναν βήμα προς τα πίσω. Εάν δεν ληφθούν αποφάσεις με την Βαγδάτη τότε έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις και θα τις πάρουμε» δήλωσε ο Barzani στο Ιρακινό Κοινοβούλιο. Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν και εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων, κυρίως όσον αφορά στο Κιρκούκ, που θεωρείται η Ιερουσαλήμ των Κούρδων.
 
Καθώς οι Κούρδοι προσπαθούν να περιχαρακώσουν τα εδάφη τους χρειάζονται ολοένα περισσότερο την οικονομική τους ανεξαρτησία και γι’ αυτό το λόγο στρέφονται στην Τουρκία. Πέρυσι οι Κούρδοι κατασκεύασαν έναν αγωγό πετρελαίου στα τουρκικά σύνορα και υπέγραψαν συμφωνίες για την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ενώ τώρα το πετρέλαιο άρχισε να ρέει.
Οι εξαγωγές που ξεκίνησαν στις 22 Μαΐου αποτελούν ορόσημο, καθώς επιτρέπουν για πρώτη φορά στους Κούρδους να αναπληρώσουν τα έσοδα που έχασαν από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης με την διοχέτευση πετρελαίου μέσω του νέου αγωγού. Μέχρι ότου ωστόσο καταστούν τα έσοδα επαρκή η κουρδική κυβέρνηση διασφαλίζει την οικονομική της βιωσιμότητα μέσω των δανείων που λαμβάνει από εταιρείες και από ξένες τράπεζες, επισημαίνει ο Barzani. Δύο από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη σύναψη της συμφωνίας με την Τουρκία δήλωσαν, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους, ότι η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε δάνειο απευθείας στους Κούρδους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν το ύψος του και τους όρους του.
Η προθυμία της Τουρκίας να διευκολύνει την αυτονομία του ιρακινού Κουρδιστάν αποτελεί μια δραματική ανατροπή του Πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου ανησυχούσε κάποτε ότι ένα ανεξάρτητο ιρακινό Κουρδιστάν θα μπορούσε να εμπνεύσει την δική της κουρδική μειονότητα στην διεκδίκηση παρόμοιου αποτελέσματος. Ο Ερντογάν επηρεάστηκε στο τέλος από την σύγκλιση των συμφερόντων και ειδικότερα από τις αυξανόμενες ανάγκες της Τουρκίας σε ενεργειακές ύλες. Σήμερα με την ισχυροποίηση των ακραίων Ισλαμιστών του ISIS, το ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί επίσης μια ουδέτερη γεωγραφική ζώνη μεταξύ της Τουρκίας και της χαοτικής βίας στο Νότο.
«Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιρμπίλ για να αποθαρρύνει την ανεξαρτησία, αλλά εάν το Κουρδιστάν γίνει ανεξάρτητο τότε, για να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους, η Τουρκία θα αγοράσει αυτήν την επιλογή» δήλωσε ο ένας από τους Τούρκους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις ενεργειακή συμφωνία.
http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/amid-turmoil-iraqs-kurdish-region-is-laying-foundation-for-independent-state/2014/06/12/c1f22d7c-f26a-11e3-bf76-447a5df6411f_story.html?hpid=z1

http://mignatiou.com/2014/06/nea-exelixi-to-kourdistan-theti-ta-themelia-tis-anexartisias-tou/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ