Breaking News
Loading...

Translate

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Info Post




Η Ρωσία (ξανά)ασκείται, με την Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια αυτή την φορά να δείχνει τα δόντια της. Όπως δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σεργκέι Σοιγκού, όλες οι Ρωσικές δυνάμεις της Σιβηρίας και των Ουραλίων (καθώς και πέρα από αυτές) βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα κατόπιν εντολής του Προέδρου Πούτιν για ξαφνικές ασκήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε οι ασκήσεις θα κρατήσουν από σήμερα 21 μέχρι τις 28 και θα τεσταριστούν εκτός από την επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι ικανότητες μετεγγατάστασης στρατιωτικού προσωπικού και υλικού. Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω εκπαίδευση στις βολές και "σύνθετες επιθεωρήσεις".

Όλα τα παραπάνω είναι απλά ένας άλλος τρόπος για τη Ρωσία να δηλώσει πως προετοιμάζεται για πόλεμο. Συγκεκριμένα οι λεγόμενες "μετεγγαταστάσεις στρατιωτικού προσωπικού και υλικού" μας θυμίζουν το απόσπασμα που κρύφτηκε κοντά στο Τούνελ Ρόξι (ή Ρόκι) που ενώνει την Βόρεια με την Νότια Οσσετία, πριν ξεσπάσει ο Ρωσο-Γεωργιανός πόλεμος του 2008 και αφού είχαν ολοκληρωθεί τα στρατιωτικά γυμνάσια Kavkaz 2008. Όταν οι Γεωργιανοί έσπευσαν να ανατινάξουν το τούνελ για να μπλοκάρουν τις ρωσικές δυνάμεις, βρήκαν μπροστά τους αυτήν ακριβώς την "μετεγγατάσταση προσωπικού και υλικού πολέμου".

Πάμε τώρα στις βολές. Ένα μεγάλο ποσοστό απωλειών των Ρώσων το 2008 προερχόταν από κακή χρήση του οπλισμού τους (mishandling of firearms) ενώ δεν έλειψαν και τα ατυχήματα στο δρόμο (σύνθετες επιθεωρήσεις) τα οποία ομοίως κόστισαν αρκετές ζωές.

Οι ασκήσεις εμπλέκουν 65,000 στρατιώτες, μαζί με 5,500 στρατιωτικά οχήματα, 180 αεροπλάνα και 60 ελικόπτερα. Οι πρώτες 24 ώρες της άσκησης είναι και οι πιο κρίσιμες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ετοιμότητα των δυνάμεων για άμεση παράταξη θα δοκιμαστεί στα άκρα. Μετά από αυτό, οι μονάδες θα γυρίσουν σε τακτική εκπαίδευση, βηματισμό μάχης στα πεδία βολής κτλ. Συγκεκριμένα η 98η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία θα μεταφερθεί από την περιοχή του Ιβάνοβο, της Ομοσπονδιακής περιοχής του Βόλγα, στα Ουράλια για ασκήσεις των αλεξιπτωτιστών σε ρίψεις, στο πεδίο βολής του Τσεμπαρκούλ.

Οι ασκήσεις καλύπτουν μια τεράστια έκταση από τον Βόλγα μέσω των Ουραλίων στη Σιβηρία και από την Θάλασσα Κάρα στην Αρκτική στις Νότιες Στέππες στα σύνορα με το Καζακστάν.


Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, μπορεί η Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια, η οποία ασκείται καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, να μην επαφίεται με την Ουκρανία, αυτό όμως δεν έχει να κάνει με το αν η άσκηση θα αποτελέσει αφορμή για επέμβαση ή όχι. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως οι Ρώσικες δυνάμεις στα σύνορα έχουν αρχίσει πάλι να αναπτύσσονται. Βέβαια το ερώτημα παραμένει, γιατί οι Ρώσοι διάλεξαν την Κεντρική Περιφέρεια και όχι την Δυτική ή την Νότια για παράδειγμα;

Κατά την γνώμη μας αυτό έγινε για δύο λόγους. Τον πρώτο τον αναφέραμε ήδη, είναι η μεταφορά υλικού υπό το πέπλο των ασκήσεων. Ο δεύτερος και λιγότερο εμφανής στο "γυμνό μάτι" είναι η λεγόμενη άμυνα σε βάθος που ισχύει από την εποχή του Στρατάρχη Τουχατσέφσκι (πριν τον Β παγκόσμιο δηλαδή). Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο αβαντάζ της Ρωσίας και λόγω μεγέθους χώρας και λόγω υλικού πολέμου, όπως τα SHORADS, που τους προσφέρει την πολυτέλεια της διάταξης δυνάμεων σε βάθος. Εξάλλου, οι δυνάμεις της Δυτικής περιφέρειας και συγκεκριμένα αυτές που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του Καλίνινγκραντ ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις ασκήσεις τους, οι οποίες διεξήχθησαν παράλληλα με τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Βαλτική (Saber Strike και BALTOPS-2014).

Από την άλλη μεριά, το δεύτερο σενάριο αποπνέει μεγάλη ανησυχία καθότι οι Ρώσοι ενδεχομένως να φοβούνται κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, γι'αυτό και ρυθμίζουν από τώρα το βάθος μετώπου τους. 

Περισσότερα θα γνωρίζουμε ή στο πρώτο 24ωρο ή πιο πιθανά μόλις ολοκληρωθούν οι ασκήσεις στις 28 Ιουνίου και διαρρεύσει τι υλικό και ποιές μονάδες έχουν μεταφερθεί που! Υπομονή...

Άμυνα-Πολιτική

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ