Breaking News
Loading...

Translate

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Info Post

Τα γεωπολιτικά δόγματα των ΗΠΑ οδηγούν σε παγκόσμια σύρραξη

Στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κυριαρχούν δυο βασικά γεωπολιτικά δόγματα. Το πρώτο δόγμα δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ να αναπτυχθεί άλλη υπερδύναμη και θα πρέπει ως εκ τούτου να παραμείνουν η μοναδική κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο. Το δόγμα αυτό, γνωστό και ως δόγμαWolfowitz, μνημονεύει τα εξής: «Πρώτος στόχος μας είναι να αποτραπεί η επανεμφάνιση ενός νέου ανταγωνιστή, είτε στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ή αλλού, που να μας απειλήσει όπως στο παρελθόν η ΕΣΣΔ. Αυτό είναι μια κυρίαρχη εκτίμηση στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την περιφερειακή μας άμυνα και απαιτεί να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε την οποιαδήποτε εχθρική δύναμη να κυριαρχήσει σε μια περιοχή της οποίας οι πόροι, υπό ενοποιημένο έλεγχο, θα επαρκούσαν στην δημιουργία μιας παγκόσμιας δύναμης».
Το δεύτερο δόγμα που διέπει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες και ενέργειες των ΗΠΑ  είναι η αιτιώδης σχέση αυτής της κυριαρχίας τους στον πλανήτη με τον έλεγχο της Ευρασίας, στην οποία η Ρωσία και η Κίνα καταλαμβάνουν την καίρια θέση. Αυτό το δόγμα, γνωστό και ως δόγμα Brzezinski, καθορίζει τα εξής: «Για τις ΗΠΑ το κύριο γεωπολιτικό βραβείο είναι η Ευρασία. Η Ευρασία είναι η μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου και παγκόσμιος γεωπολιτικός άξονας. Μια δύναμη η οποία εξουσιάζει την Ευρασία θα ελέγχει δυο από τις τρεις πλέον προηγμένες και οικονομικά παραγωγικές περιοχές. Η Ευρασία είναι η σκακιέρα στην οποία ο αγώνας για παγκόσμια κυριαρχία συνεχίζει να παίζεται».
Για την γεωστρατηγική εφαρμογή αυτών των δογμάτων αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ πολλές μέθοδοι που προορίζονται να αποδυναμώσουν, να αποσταθεροποιήσουν και να καταστρέψουν ένα εχθρικό κράτος χωρίς να απαιτείται απαραιτήτως χρήση άμεσων στρατιωτικών εχθροπραξιών. Οι μέθοδοι αυτοί περιλαμβάνουν στρατιωτική περικύκλωση των εχθρικών χωρών, στοχευμένες απειλές, οικονομικές κυρώσεις, κυβερνοπόλεμο, χρησιμοποίηση αντικαθεστωτικών ενόπλων ομάδων, προπαγανδιστική εκστρατεία κ.α.
Ιδιαίτερα για την προπαγανδιστική εκστρατεία να αναφέρουμε ότι χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα λέξεις όπως «ελευθερία», «δημοκρατία», «ανθρώπινα δικαιώματα» ως προσχήματα στρατιωτικών επεμβάσεων. Στην περίπτωση που αυτές οι συνθηματοποιημένες και στερεότυπες λέξεις δεν έχουν εφαρμογή τότε αντικαθιστώνται ή συνδυάζονται με το πολύ γνωστό σύνθημα «εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», σύνθημα που ομοιάζει με πολεμική κραυγή, που βέβαια είναι η δικαιολογία για πάσα διεθνή εγκληματική ενέργεια του αμερικανοσιωνιστικού κράτους, κάτι σαν φάρμακο δια πάσαν νόσο. Η προπαγανδιστική εκστρατεία απαραιτήτως διανθίζεται με κάθε λογής ψέμματα όπως «όπλα μαζικής καταστροφής» που απειλούν την ανθρωπότητα, την οποία μπορούν να σώσουν βέβαια μόνο οι Αμερικανοί. Τα προπαγανδιστικά αυτά σενάρια εφαρμόστηκαν στις διεθνώς παράνομες επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη, στην Συρία και αλλού ανά τον κόσμο.
Η γεωπολιτική «εκστρατεία» των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας και κυριαρχίας στην Ευρασία  γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη το τελευταίο διάστημα και βασίζεται αποκλειστικά στα δόγματα Wolfowitz και Brzezinski, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα σειρά μεθόδων τις οποίες προαναφέραμε.Στρατιωτικά το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Αμερικανών συμπιέζει και περικυκλώνει τον ζωτικό χώρο της Ρωσίας με την ένταξη στην συμμαχία πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, ενώ παράλληλα η ΕΕ κάνει το ίδιο ως πολιτικό σκέλος αυτής της περικύκλωσης. Το πρόσφατο πραξικόπημα στην Ουκρανία και η προσπάθεια ένταξης αυτής της χώρας στην συμμαχία του ΝΑΤΟ και στην ΕΕ έγινε μέσα στα πλαίσια αυτού του σχεδίου στρατιωτικής και πολιτικής περικύκλωσης της Ρωσίας. Αν η Μόσχα αποδεχόταν τελικά κάτι τέτοιο για την Ουκρανία τότε αυτό θα ισοδυναμούσε με την αποδοχή της Ουάσιγκτον να ενσωματωθεί το Μεξικό ή ο Καναδάς στην σφαίρα επιρροής της Ρωσικής Συνομοσπονδίας.
Στην άλλη πλευρά της Ευρασίας οι ΗΠΑ περικυκλώνουν στρατιωτικά την Κίνα εγκαθιστώντας βάσεις και μεταφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό στην Νότιο Κορέα, στην Ταϊβάν, στην Ιαπωνία, στις Φιλιππίνες, στο Βιετνάμ και στην Αυστραλία. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ομπάμα, που εντάσσεται στα δυο προαναφερθέντα δόγματα, «Pivot to Asia» (στροφή προς την Ασία), το οποίο συμπληρώθηκε πολύ πρόσφατα από το πρόγραμμα «Air-Sea Battle Plan» (σχέδιο μάχης για τον αέρα και την θάλασσα) περιλαμβάνει ανάπτυξη μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων εξοπλισμένες με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα στον Ειρηνικό και την Νότια Ασία.
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Κίνα και με άλλες μεθόδους που έχουμε προαναφέρει. Ως παράδειγμα θυμίζουμε την στήριξη πολιτικά και οικονομικά αυτονομιστικών κινημάτων και μειονοτήτων, κυρίως μουσουλμανικών, στο έδαφος της χώρας αυτής, όπως το αυτονομιστικό κίνημα «Ανατολικό Τουρκμενιστάν» στην κινεζική επαρχία Xinjiang.
Οι ΗΠΑ για να υλοποιήσουν τα δόγματα εξωτερικής πολιτικής των διατηρούν σε όλο τον κόσμο πάνω από 650 στρατιωτικές βάσεις. Ενώ η εξωτερική πολιτική τους διακατέχεται από την επιθυμία παγκόσμιας κυριαρχίας, της μονοπολικότητας, το μόνο δόγμα που διακατέχει την Ρωσία και την Κίνα είναι αυτό της πολυπολικότητας, που δίνει το δικαίωμα στις δυο χώρες να αναπτυχθούν οικονομικά και να συμμετέχουν στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη προέρχεται από την φιλοδοξία των Αμερικανοσιωνιστών να εφαρμόσουν στρατηγικά τα γεωπολιτικά τους δόγματα. Οι πόλεμοι της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, ο συμμοριτοπόλεμος στη Συρία είναι μικρά δείγματα αυτής της γεωστρατηγικής εφαρμογής. Αυτές οι χώρες όμως δεν κατείχαν πυρηνικά όπλα και δεν μπόρεσαν, πλην της Συρίας, να αμυνθούν αποτελεσματικά στην επέμβαση των Αμερικανοσιωνιστών. Η Ρωσία με την Κίνα όμως ανήκουν σε μια άλλη κατηγορία χωρών. Είναι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και στα οπλοστάσια τους έχουν πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους. Η σταθερή γεωπολιτική πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ σε αυτές τις δυο χώρες, οι περιφερειακοί πόλεμοι που γίνονται για να τις αποσταθεροποιήσουν, μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό πυρηνικό επεισόδιο που μπορεί να προέλθει από έναν εσφαλμένο υπολογισμό ή από την σταδιακή αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι η αφορμή για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προήλθε από την δολοφονία ενός διαδόχου βασιλικής οικογένειας  σε μια περιφερειακή χώρα.
Οι Αμερικανοσιωνιστές παίζουν με την φωτιά. Ας ελπίσουμε να καούν μόνο αυτοί.
Γ. Λιναρδής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ