Breaking News
Loading...

Translate

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Info Post




Ποιος  South Stream και τρίχες. Η κοινοπραξία των εταιρειών που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα της Κασπίας Θάλασσας - στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων η BP, ηTotal και η αζέρικη Socar – ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο αγωγός TAP έχει επιλεγεί ως ο σύνδεσμος προς την ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω του Νοτίου Διαδρόμου. Στις 26 Ιουνίου, η κοινοπραξία πίσω από το σχέδιο του αγωγού Nabucco ανακοίνωσε πως δεν ήταν αυτή η "εκλεκτή". Αν και τα δύο σχέδια θα ενίσχυαν τις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της προμήθειες από την Ρωσία, ο αγωγός TAP είναι μικρότερος και ευκολότερα διαχειρίσιμος από τον Nabucco και η νοτιότερη πορεία που ακολουθεί - μέσα από την Τουρκία και την Ιταλία – αποτελεί μικρότερο στρατηγικό κίνδυνο για την Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι ο αγωγός θα αυξήσει την πρόσβαση του Αζερμπαϊτζάν στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, η επιλογή του -αντί του πιο φιλόδοξου σχεδίου του αγωγού Nabucco- αντανακλά περισσότερο ένα συμβιβασμό μεταξύ Μπακού και Μόσχας που θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει την ισχυρή ενεργειακή της παρουσία στην Ευρώπη.
Τώρα….Δείπνο πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο σπίτι της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ισίδωρου Κούβελου στη Γλυφάδα, προς τιμήν του προέδρου του του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ  και της συζύγου του Μεχριμπάν Αλίεβα.
Παρόντες ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αζέρος υπουργός Αθλητισμού Αζάντ Ραχίμοφ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και ο....τέως ...Κωνσταντίνος.
Παρευρέθησαν επίσης και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Βαγγέλης Μαρινάκης, Αγγελική Φράγκου και Ευτύχης Βασιλάκης.
Να υπενθυμίσουμε πως η κυρία Αλίεβα θα τιμηθεί απόψε στην Πνύκα για την προσφορά της στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.
Τα ζητήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο τραπέζι των συναντήσεων μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ: η ΔΕΣΦΑ και ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ.
Σύμφωνα με τα Νέα, στις διήμερες συζητήσεις των δύο πλευρών (Δευτέρα και Τρίτη) θα συζητηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar και η πρόοδος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP.
Βασικός στόχος του κ. Αλίεφ είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε βάση τροφοδότησης του φυσικού αερίου της Κασπίας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αρχίζοντας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.
Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτά τα σχέδια, πρέπει πρώτα να κλείσει η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, αξίας 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη, με ευθύνη της Κομισιόν.
Ο αγωγός ΤΑΡ
Πέραν του «καυτού» θέματος της ΔΕΣΦΑ, θα συζητηθεί επί μακρόν και η επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, το χρονοδιάγραμμα του οποίου απειλείται από τις συνεχείς απαιτήσεις από τοπικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας για αλλαγές διέλευσης.
Πάντως, τα προσδοκώμενα οφέλη είναι σημαντικά και για τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της η κυβέρνηση βλέπει στο Αζερμπαϊτζάν τον καταλύτη στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, ενώ από την πλευρά του το Μπακού βλέπει στην Αθήνα την πύλη εισόδου για το αζερικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο Αλίεφ θα συναντηθεί διαδοχικά μετά την …Ντόρα και την λοιπή συμμορία , με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ