Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Kanal 5’ η τελική συμφωνία αναμένεται να κοινοποιηθεί σε ένα μήνα, στα μέσα Ιουνίου. Θα ακολουθήσουν μια σειρά εξελίξεων πριν ανακοινωθεί.
Πρώτον, στη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στις 17 Μαΐου στη Σόφια αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αρχή της συμφωνίας που είναι αποτέλεσμα των μαραθωνίων διαπραγματεύσεων εδώ και τέσσερις μήνες, και κατέληξαν σε συμφωνία το Σάββατο στο Σούνιο.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν οδηγίες στους υπουργούς Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμίτροφ να οριστικοποιήσουν τα τελευταία στοιχεία. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.
Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, στις επόμενες εβδομάδες, με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, θα έρθουμε στην τελική διαμόρφωση του κειμένου. Βασικά, η διαφορά επιλύεται με την υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της συμφωνίας με τη Βουλγαρία.
Αυτό πρέπει να γίνει πριν από την διάσκεψη κορυφής της ΕΕ, ώστε η χώρα να λάβει την πολυαναμενόμενη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Αμέσως μετά, η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα δύο κοινοβούλια και έτσι θα επιτραπεί στην χώρα μας να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αλλά, όπως είναι γνωστό, η διαδικασία δεν τελειώνει εκεί… Συνεχίζει το δημοσίευμα: Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια περίοδος επικύρωσης της παραλαβής από τα κοινοβούλια όλων των κρατών-μελών της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια σημαντική πρόοδος εδώ- θα υπάρξει μια διάταξη στη συμφωνία που θα σχετίζεται άμεσα με τις συνταγματικές αλλαγές, δηλαδή το ελληνικό κοινοβούλιο θα επιτρέψει την αποτελεσματική ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού πληρείται η προϋπόθεση για τη χρήση του ονόματος erga omnes (για χρήση στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό).
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί από μερικές ημέρες έως και δύο χρόνια, αλλά αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να διευκρινισθούν. Όπως είναι ήδη γνωστό, η βάση της λύσης είναι ένα σύνθετο όνομα, πιθανότατα η «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» γραμμένο με ξεχωριστές λέξεις και μεταφρασμένο στα αγγλικά [‘Republic of Upper Macedonia’].
Θα γίνει αμέσως το διεθνές όνομα του κράτους και θα εγγραφεί στα Ηνωμένα Έθνη. Μετά τις συνταγματικές αλλαγές, το όνομα θα γίνει για συνολική χρήση. Η ιθαγένεια θα αναφέρεται επίσης στο «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας».
Επίσημη γλώσσα της χώρας παραμένει η ‘μακεδονική’, πιθανόν με μια εξήγηση ότι είναι γλώσσα από τη σλαβική ομάδα γλωσσών.
(Στοιχεία από Info Max, kanal5.com.mk)
--http://www.echedoros-a.gr The Hellenic Information Team
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου