Δεν έπεισε κανέναν Η ΜΑΡΙΟΝΕΤΤΑ με όσα είπε στη ΔΕΘ
Συνιστούν εμπαιγμό οι ισχυρισμοί του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι στην Ελλάδα συντελείται ένα «μικρό θαύμα»
Δεν έπεισε κανέναν ο πρωθυπουργός με όσα είπε στη ΔΕΘ
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εμφανίσει ρόδινη την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα με τον λόγο που εκφώνησε κατά το αστραπιαίο, φευγαλέο πέρασμά του από τη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης. «Eνα μικρό θαύμα αρχίζει να γίνεται στην Ελλάδα», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, την ώρα που η οικονομία της χώρας συνεχίζει να καταβαραθρώνεται και ο ελληνικός λαός συνεχίζει να φτωχαίνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία θα φτάσει στο 30%, ένα εφιαλτικό ποσοστό που οι Ελληνες το είχαν ξαναδεί πριν από μισόν αιώνα, το 1961, όταν μετανάστευαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο στα σκλαβοπάζαρα της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην πεθάνουν από την πείνα. Τη μνημονιακή τριετία που άρχισε το 2010 οι Ελληνες μισθωτοί εξαιτίας των δραματικών μειώσεων των αποδοχών τους και της βάρβαρης φορολογικής τους επιβάρυνσης απώλεσαν 37 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το 2014, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αγοραστική τους δύναμη να πέσει στο μισό (!) εκείνης που είχαν το 2009. Τόσο πολύ ενθουσιάζει τον Αντώνη Σαμαρά η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ώστε να μιλάει για «μικρό θαύμα»; Συνιστά πρόκληση η προβολή ενός τέτοιου ισχυρισμού μέσα σε ένα κλίμα απέραντης κοινωνικής δυστυχίας. «Για πρώτη φορά οδηγούμαστε σε φορολογία απλή και δίκαιη με διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ισχυρίστηκε επίσης ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Αυτό το λέει τη στιγμή που τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι πέρυσι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα κατά μέσο όρο μειωμένα κατά 58% πλήρωσαν φόρους... 52% περισσότερους! Είναι «απλή και δίκαιη φορολογία» αυτή; Θα τρελαθούμε; Το πρόβλημα δηλαδή κατά τον Αντώνη Σαμαρά ήταν ότι δεν πλήρωναν αρκετούς φόρους οι... μισθωτοί και οι συνταξιούχοι; Ελεος! «Σε λίγο θα μπορούμε να πούμε τέλος και η εποχή των μνημονίων, όπου άλλοι καθόριζαν την πολιτική μας», είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια ή διευκόλυνση δοθεί στην Ελλάδα, θα δοθεί βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, όχι ύστερα από νέα συμφωνία», είπε ο Αντ. Σαμαράς στη χθεσινή του συνέντευξη στο «Εθνος». Δεν έχουν, όμως, καθόλου την ίδια άποψη οι Ευρωπαίοι. «Αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα, θα απαιτηθούν και πρόσθετοι όροι... Η πιθανή επέκταση του ελληνικού προγράμματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς όρους», δήλωσε π.χ. στη Φρανκφούρτη σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Νέοι όροι σημαίνουν νέο Μνημόνιο σε απλά Ελληνικά.
Νέα βοήθεια σημαίνει δηλαδή νέο Μνημόνιο, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης και έχει φυσικά απόλυτο δίκιο. Είναι παραμύθι για αδαείς ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού, εσκεμμένα και συνειδητά αβάσιμος, ότι η Ελλάδα μπορεί δήθεν σύντομα να βγει και να δανειστεί στις αγορές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσιωπήσει το γεγονός ότι το 2014 πρέπει να πληρώσει 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια που έχει πάρει. Πού θα τα βρει; Το 2015 πρέπει να πληρώσει άλλα 16,1 δισεκατομμύρια ευρώ! Σχεδόν δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρειάζεται για την πληρωμή δανείων που έχει ήδη πάρει η ελληνική κυβέρνηση και για τη διετία 2016-2017 - για την ακρίβεια χρειάζεται 7,1 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 7,5 δισ. ευρώ τον δεύτερο. Εν ολίγοις η Ελλάδα χρειάζεται για την επόμενη τετραετία 55,6 δισεκατομμύρια μόνο για να πληρώσει τοκοχρεολύσια δανείου! Πού θα τα βρει; Από τα... «πρωτογενή πλεονάσματα» του Σαμαρά; Κατά εντελώς παράλογο τρόπο, ο πρωθυπουργός έφτασε μέχρι του εξωφρενικού σημείου να ισχυριστεί ότι σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος «το ποσό που θεωρούν ότι αποκλίνει για να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο είναι ελάχιστο»!!!
Το λέει αυτό τη στιγμή που ενώ το όριο βιωσιμότητας ενός δημόσιου χρέους τοποθετείται στο 120% του ΑΕΠ της αντίστοιχης χώρας, το ελληνικό δημόσιο χρέος φέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 165% του ΑΕΠ και το 2014 στο 175% του ΑΕΠ της χώρας μας! Και να σκεφθεί κανείς ότι μας έβαλαν στο επαίσχυντο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας ισχυριζόμενοι ότι η χρεοκοπία είναι προ των πυλών επειδή το δημόσιο χρέος της χώρας ανερχόταν στο... 129% του ΑΕΠ! Με χρέος 129% του ΑΕΠ είμαστε χρεοκοπημένοι, με χρέος 175% του ΑΕΠ απέχουμε κατά Σαμαρά... «ελάχιστα» από τη βιωσιμότητα!
Είναι προφανές ότι μας θεωρούν ηλίθιους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου