Οι δύο εκδοχές που εξετάζει το Μαξίμου μετά τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής
Εκτροπή του πολιτεύματος και πολιτειακό ζήτημα από τον πανικόβλητο Σαμαρά
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο στρατηγικές: H πρώτη αφορά αποκλειστικά στη Χρυσή Αυγή, τις δικαστικές εξελίξεις και την όποια αντίδρασή της και η δεύτερη στην πολιτική αξιοποίηση των τελευταίων, ραγδαίων εξελίξεων.
Με πολιορκητικό κριό το υφιστάμενο νομικό «οπλοστάσιο», «χειρουργικές» βελτιώσεις στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του ποινικού κώδικα και όπλο την απόφαση για «άμεση εφαρμογή του νόμου προς κάθε κατεύθυνση», κορυφώνει η κυβέρνηση την προσπάθεια «τσακίσματος» της Χρυσής Αυγής, ως «συμμορίας εγκληματικής οργάνωσης». Τα επόμενα βήματα είναι η προετοιμασία του συνταγματικού της οπλοστασίου, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές –ακόμη και σε επαναληπτικές σε συγκεκριμένες περιφέρειες– με τυχόν πρωτοβουλία του κόμματος Μιχαλολιάκου για ομαδική παραίτηση των βουλευτών του. Πίσω από τις κλειστές θύρες, ωστόσο, εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της προσφυγής στις κάλπες.
Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε εισηγηθεί τη γραμμή πυγμής εναντίον της Χρυσής Αυγής.
Η σύλληψη τα ξημερώματα του Σαββάτου του αρχηγού της Νικ. Μιχαλολιάκου, βουλευτών, στελεχών, αλλά και αστυνομικών, η οποία έγινε μόλις δέκα ημέρες μετά τη στυγερή δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα -χρόνος ρεκόρ στη μεταπολιτευτική δικαστική ιστορία της χώρας, ο οποίος αποδεικνύει ότι οι έρευνες είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα- σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για πολιτική εξόντωση των εκφραστών του νεοναζιστικού μορφώματος διά της νομικής οδού. «Οφείλαμε να τους διαλύσουμε χωρίς να τους καταστήσουμε ήρωες», σημειώνει κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο στρατηγικές: H πρώτη αφορά αποκλειστικά στη Χρυσή Αυγή, τις δικαστικές εξελίξεις και την όποια αντίδρασή της και η δεύτερη στην πολιτική αξιοποίηση των τελευταίων, ραγδαίων εξελίξεων.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν, διότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι, πάντως, εξακολουθούν να θεωρούν λιγότερο πιθανή την επιλογή της ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Παρά ταύτα, και με δεδομένο ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να συρθούν σε εκλογική αναμέτρηση –μερική ή γενική– τουλάχιστον όχι με πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής, βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση με κορυφαίους συνταγματολόγους, προκειμένου να ακυρώσουν αυτή την προοπτική.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζονται δύο σενάρια.
Το πρώτο και λιγότερο πιθανό είναι να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται λόγος προσφυγής στις κάλπες όταν οι λόγοι είναι προφανείς και κινούνται μακράν του εθνικού συμφέροντος.
Το δεύτερο και πιθανότερο είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση στη δυνατότητα που προσφέρει το Σύνταγμα για λειτουργία της Βουλής με λιγότερα μέλη από το σύνολο των 300 βουλευτών. «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας οι βουλευτές μπορεί να είναι από 200 έως 300. Ως εκ τούτου, η Βουλή μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία και να ψηφίσει ένα νέο νόμο στον οποίον θα προβλέπεται ότι το Σώμα μπορεί να λειτουργήσει με το κενό των εδρών των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί» σημειώνουν αρμόδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και με την έδρα του βουλευτή Επικρατείας, δηλαδή να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη σε ένα νέο εκλογικό νόμο ο οποίος θα εφαρμοστεί άμεσα.
Βεβαίως όλα τα παραπάνω παραμένουν σχέδια επί χάρτου, καθώς το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί τελικά η χώρα σε εκλογές είτε με επιλογή της κυβέρνησης είτε γιατί η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αποδεχθεί έναν χειρισμό όπως τον παραπάνω σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς, διά των συνεργατών του, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν θα αξιοποιήσει τη συγκυρία για προσφυγή στις κάλπες, διότι προέχει η ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης. Υπάρχουν, ωστόσο, και εισηγήσεις που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από κορυφαία στελέχη που θεωρούν τη συγκυρία ως μοναδική ευκαιρία για εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου