Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΗ
Με φόντο μια «κατακρεουργημένη» κυπριακή οικονομία και έναν ευρωπαϊκό νότο να βιώνει μια βαθύτατη κρίση που φαίνεται να μην έχει τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπονόησε πρόσφατα, ή μάλλον ξεκαθάρισε, την «ανωτερότητα» του γερμανικού λαού και της Γερμανίας, λέγοντας συγκεκριμένα πως τα ευρωπαϊκά κράτη είναι οι «κακοί μαθητές» που φθονούν τη Γερμανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «πρότυπο» τους Γερμανούς για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Οι αδιάλλακτες αυτές δηλώσεις, σε συνδυασμό με την «απόλυτη», εκβιαστική και καταχρηστική, σε πολλές περιπτώσεις, επιβολή της οικονομικής και πολιτικής άποψης των Γερμανών «εταίρων» μας, έχουν εδραιώσει πλέον σε απόλυτο βαθμό τον «διαχωρισμό» του γερμανικού κράτους από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτός ο διαχωρισμός είναι πλέον πιο εμφανής από ποτέ, με την ιστορία να «κλείνει» το μάτι, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που μπορεί να ακολουθήσουν.
Προάγγελος ή διαβολική σύμπτωση;
Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το γεγονός πως ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε για γερμανική «ανωτερότητα», και μάλιστα έθεσε την Γερμανία αντιμέτωπη με την Ευρώπη, ήταν ο καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ.
Υπογραμμίζουμε το αξίωμα «καγκελάριος», καθώς εκλέχθηκε με το δημοκρατικό πολίτευμα της Γερμανίας (που για πρώτη φορά είχε υιοθετήσει η χώρα) και τη συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού που, μάλιστα τον αποθέωσε, αφού έβγαλε τη Γερμανία από μια βαθιά οικονομική κρίση, στην οποία την είχαν οδηγήσει οι βαρύτατοι φόροι που της είχαν επιβληθεί από την Αγγλία και τη Γαλλία, ως ηττημένη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (κάτι που κάνουν σήμερα οι Γερμανοί εταίροι μας…).
Τους «στοιχειώνει»
Η τροπή, όμως, που πήρε η ιστορία αποτελεί ακόμα και σήμερα «ταμπού» για την εύθραυστη, στο συγκεκριμένο θέμα, γερμανική κοινωνία, η οποία «σοκάρεται» πλέον και μόνο στο άκουσμα του ονόματος Χίτλερ και της παρομοίωσής του με τη σημερινή καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Απόδειξη πως το φάντασμα του Αδόλφου Χίτλερ «στοιχειώνει» ακόμα τη χώρα που τον γέννησε είναι και μια πρόσφατη δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε το γερμανικό περιοδικό «Focus», «μαρτυρώντας» με αυτόν τον τρόπο και άθελά του την ανασφάλεια των Γερμανών για την εικόνα τους και την ταύτισή τους με τους ναζί.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των Γερμανών δεν δείχνει καμία κατανόηση για την απεικόνιση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ως «Χίτλερ» σε διαδηλώσεις στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Συγκεκριμένα, το 56% των ερωτηθέντων δεν μπορεί να κατανοήσει την άγρια εχθρότητα που εκδηλώνεται σε σχέση με την κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ το 40% δηλώνει ότι κατανοεί την κριτική εναντίον της Γερμανίας. Η ισπανική εφημερίδα «El Pais», μάλιστα, απέσυρε πρόσφατα από τον ιστότοπό της ένα άκρως επικριτικό άρθρο για τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ, όπου η καγκελάριος συγκρινόταν με τον Αδόλφο Χίτλερ και το οποίο προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις.
Στο άρθρο, το οποίο είχε τίτλο «Η Γερμανία εναντίον της Ευρώπης» και δημοσιεύθηκε στην περιφερειακή ανδαλουσιανή έκδοση της «El Pais» και στον ιστότοπό της, ο Χουάν Τόρες Λόπες, καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, έγραφε πως «η Μέρκελ, όπως ο Χίτλερ, κήρυξε τον πόλεμο στην υπόλοιπη ήπειρο, αυτήν τη φορά για να εξασφαλίσει έναν οικονομικό ζωτικό χώρο».
Βαθαίνει η φτώχεια
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πως τα επίπεδα της φτώχειας στη Γερμανία είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Το γεγονός αυτό σκανδαλίζει το μυαλό, αφού η ιστορία έχει «διδάξει» πως χώρες του μεγέθους και του «βεληνεκούς» της Γερμανίας, όταν αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, «ξεσπάνε» στην εξωτερική πολιτική. Κάτι το οποίο φυσικά πραγματοποιεί αυτήν τη στιγμή σε «οικονομικό» βαθμό η καγκελάριος Μέρκελ και κάτι το οποίο είχε πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν, με ιμπεριαλιστικό τρόπο, ο Αδόλφος Χίτλερ, ένας από τους πιο στυγνούς εγκληματίες της παγκόσμιας ιστορίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου