Breaking News
Loading...

Translate

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Info Post


Με μία κίνηση που μπορεί να απειλήσει άμεσα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις νομισματικές ισορροπίες απειλεί να προχωρήσει η Ρωσία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναζητεί τρόπους ώστε οι μεγάλες κρατικές εξαγωγικές εταιρείες, όπως οι ενεργειακοί γίγαντες της χώρας, να πληρώνονται σε ρούβλια, αντί για δολάρια.

Η κίνηση αυτή είναι απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, όμως προετοιμάζουμε έναν μηχανισμό, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή «η Ρωσία βάζει φωτιά στις αγορές, αν και είναι δύσκολο να το πραγματοποιήσει».

Ωστόσο μόνο και με την ανακοίνωση δημιουργεί αστάθεια στις νομισματικές ισορροπίες που έτσι κι αλλιώς είναι εύθραστες.

Να σημειώσουμε ότι ο τζίρος των τριών μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών εταιρειών, της Gazprom, της Rosneft και της Rosoboronexport, είναι συνολικά περίπου 230 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύει το 44% των εξαγωγών της Ρωσίας.

Πώς θα απαντήσει η Ουάσινγκτον σε αυτή την κίνηση περιθωριοποίησης του δολαρίου;
Το μόνο βέβαιο είναι πως εάν η Ρωσία υλοποιήσει αυτό τον σχεδιασμό, τότε οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με απόλυτη νευρικότητα, η οποία ίσως να ξεπεράσει και τα όρια της απλής επιθετικότητας... Κι αυτό επειδή εάν παραγκωνιστεί το δολάριο των ΗΠΑ ως νόμισμα παγκόσμιων και ιδιαίτερα ενεργειακων συναλλαγών, τότε η αμερικανική οικονομία θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος...

http://kostasxan.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ