Στα χέρια του ISIS ακόμη τέσσερις πόλεις
Γράφει η Νατάσα Παυλοπούλου
Ανενόχλητοι συνεχίζουν οι σουνίτες τζιχαντιστές του ISIS την προέλασή τους στο Δυτικό Ιράκ, υψώνοντας μαύρες σημαίες σε πόλεις κλειδιά και στρατηγικά περάσματα στα σύνορα με τη Συρία και την Ιορδανία, διυλιστήρια και σημαντικά υδροηλεκτρικά φράγματα.
Την ίδια ώρα συναγερμός χτυπά στη Δύση καθώς όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι πολίτες δυτικών χωρών στρατολογούνται από τους τζιχαντιστές. Ξένα μέσα μετέδωσαν ότι Αυστραλοί μουσουλμάνοι πολίτες συμμετείχαν σε ομαδικές εκτελέσεις κρατουμένων στο Ιράκ, ενώ στη Βρετανία η Αστυνομία ήδη προετοιμάζεται για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της από τζιχαντιστές που θα επιστρέψουν από τη Μέση Ανατολή.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Λίαμ Φοξ, ζήτησε μάλιστα την επέκταση των δυνατοτήτων παρακολούθησης από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφάλειας. Την ίδια ώρα κι ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα εξετάζει τα επόμενα βήματά του, στο «παιχνίδι» μπαίνουν πλέον δυναμικά το Ιράν και η Συρία, το μεν προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον να μην αναμιχθεί δια στόματός του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, η δε βομβαρδίζοντας για πρώτη φορά θέσεις του ISIS κοντά στα σύνορα.
Χάος και ανασφάλεια
Μέσα στο χάος και την ανασφάλεια, με χιλιάδες Ιρανικούς να εγκαταλείπουν καθημερινά τα σπίτια τους, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε εδραιώνει την παρουσία του, καταλαμβάνοντας 4-πόλεις σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα.
Μετά την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας συνοριακού περάσματος Αλ Καΐμ στη μεθόριο με τη Συρία, οι αντάρτες του ISIS κατέλαβαν άλλες τρεις πόλεις στη σουνιτική επαρχία Αλ Ανμπάρ, τη μεγαλύτερη της χώρας. Η κατάκτηση του Αλ Καΐμ –μετά από μία ολοήμερη μάχη που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 30 στρατιωτών- θεωρείται καίριο πλήγμα για την κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι, καθώς δεν υπάρχουν παρά δύο ακόμη επίσημα συνοριακά περάσματα στη μεθόριο των 600 χιλιομέτρων ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ.
Στα χέρια του ISIS βρίσκονται επίσης πλέον η Ρούτμπα, μία πόλη κλειδί στον κύριο αυτοκινητόδρομο που ενώνει τη Βαγδάτη με την Ιορδανία, καθώς επίσης και οι πόλεις Ράουα και Ανά, κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη. Οι δύο τελευταίες, σημειώνουν οι αναλυτές, θεωρούνται σημαντικές γιατί βρίσκονται στο δρόμο προς το φράγμα της Χαντίθα, η καταστροφή του οποίου θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το δυτικό Ιράκ, καθώς επίσης και εκτεταμένες πλημμύρες.
Από τις 10 Ιουνίου, οι δυνάμεις του ISIS έχουν καταλάβει μεταξύ άλλων τη Μοσούλη, δεύτερη πόλη της χώρας, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευί, του Τικρίτ και τμήματα των επαρχιών Σαλαχεντίν, Κιρκού και Ντιγιάλα, με το Αλ Μαλίκι που κυβερνάει τη χώρα από το 2006, να παρακολουθεί αδύναμος τις εξελίξεις.
Οι ευθύνες του, λένε οι ειδικοί, είναι μεγάλες, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από το χάος που άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί αλλά και από τον εμφύλιο της Συρίας. Σε συνέντευξή του στο CBS ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν μόνες το πρόβλημα του ISIS ούτε να στείλουν στρατό καταλαμβάνοντας χώρες όπου εμφανίζονται ανάλογες εξτρεμιστικές οργανώσεις.
«Μπορούν και μόνοι τους»
Τη σφοδρή του αντίθεση σε μία επέμβαση από τις ΗΠΑ ή από άλλη δύναμη, είχε εκφράσει νωρίτερα από την πλευρά του ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του γειτονικού Ιράν, Αγιατολάχ Αλ Χαμενεΐ, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι Ιρακινού μπορούν να πετύχουν τον τερματισμό της βίας.
Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράκ ξεκίνησε χθες περιοδεία στη Μέση Ανατολή και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ξεκινώντας από την Αίγυπτο.
Ο ηγέτης των σιιτών, Μοκτάντα Αλ Σαντρ, ανακοίνωσε τη σύσταση στρατιωτικής δύναμης που ονομάζεται Σαράγια Αλ Σάλαμ (τάγματα της ειρήνης) και αποτελείται κατά κύριο λόγο από εθελοντές. Περισσότεροι από 2.5 εκατομμύρια σιίτες από όλο το Ιράκ φέρεται ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή για να βοηθήσουν το στρατό να νικήσει τους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με το «Αλ Αραμπίγια», στο Ιράκ έχει πλέον επιστρέψει ο διαβόητος «Ζαρκάουι των σιιτών», Αμπού Ντεράα, κατά κόσμος Ισμαήλ Χαφέζ Αλ Λάμι, ένας σκληροπυρηνικός δολοφόνος σιιτών που από το 2006 βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αμερικανών με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες.
Πηγή εφημ. «Ελεύθερος Τύπος»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου