Breaking News
Loading...

Translate

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Info Post


Σε δηλώσεις για τις ξαφνικές ασκήσεις, αλλά και για το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων, προέβη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ομιλία του στους τελειόφοιτους της αντίστοιχης Ρωσικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η οποία έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο.
"Παίρνουμε {Τον Ρωσικό Στρατό} σε ένα καινούριο επίπεδο προκειμένου να μπορεί να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Είναι προφανές πως μόνον ένας ταχέως κινούμενος και αποτελεσματικός Στρατός και στόλος, θα συμβάλουν στην επίλυση του Στρατηγικού καθήκοντος που έχει να κάνει με την διασφάλιση των συνόρων της Ρωσίας, την εθνική της κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα".
Ο Πούτιν τόνισε πως οι ξαφνικές ασκήσεις θα συνεχιστούν καθότι είναι απαραίτητο οι ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση ετοιμότητας. Επίσης αναφέρθηκε και στις επιπλέον παροχές στους στρατιωτικούς που αναμένεται να τους δοθούν από φέτος κιόλας όπως η στέγαση.
Είναι φανερό πως η Ρωσία σκοπεύει να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά όσον αφορά στην στρατιωτική πτυχή του θέματος, ο Πούτιν-για προφανείς λόγους-δεν τα λέει όλα. Η κινητικότητα σε Στρατό και Στόλο την οποία τονίζει ο Πούτιν είναι μία από τις δύο πτυχές του πανίσυρου στρατού που κατασκευάζει η Ρωσία.
Η αλήθεια είναι πως ο Ρωσικός Στρατός υπεβλήθη σε ριζικές αλλαγές από εποχής Σερντιούκοφ και λίγα πράγματα θυμίζουν τον εξαιρετικά δύσκαμπτο Σοβιετικό Στρατιωτικό γίγαντα του παρελθόντος. Πολλές μονάδες βασίζονται στο δόγμα Rapid Response (Ταχεία αντίδραση), αλλά το μεγαλύτερο ατού του Ρωσικού Στρατού είναι ακόμα η δύναμη πυρός του που ενισχύεται από την διακλαδική συνεργασία Πυροβολικού, Τεθωρακισμένων, Αεροπορίας και Ναυτικής Ισχύος.
Το τελευταίο το τονίζουμε διότι η συνύπαρξη της κινητικότητας με την δύναμη πυρός δεν είναι δεδομένη σε χώρες της Δύσης όπως η Αμερική. Ας μην ξεχνάμε πως οι Αμερικανοί άφησαν πίσω τους το περίφημο "Δόγμα Πάουελ" λίγο πριν την 11η του Σεπτέμβρη προκειμένου να υιοθετήσουν το λεγόμενο "Δόγμα Ράμσφελντ", που παρολίγο να αποβεί καταστροφικό στον Δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου (η απουσία επαρκούς αριθμού Τ/Θ μονάδων λίγο έλειψε να καταστρέψει ολόκληρη την εκστρατεία).
Ακόμα και στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί "ένοιωσαν στο πετσί τους" την απουσία της δύναμης πυρός, όπως στην περιβόητη επιχείρηση Ανακόντα το 2002, όταν η Πολεμική Αεροπορία αδυνατούσε να πλήξει θέσεις των Ταλιμπάν, οι οποίες δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα αν γινόταν εκτενή χρήση των οβιδοβόλων και εν γένει του Πυροβολικού. Ας μην ξεχνάμε πως τις υψηλότερες επιδόσεις στο Αφγανιστάν τις είχε (πριν αποσυρθεί) η Ολλανδία, η οποία είχε παρατάξει Τ/Θ οχήματα τροποποιημένα για μάχες στο ορεινό και αφιλόξενο Αφγανιστάν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ