Breaking News
Loading...

Translate

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Info Post
Μόσχα προς ΗΠΑ-ΕΕ για ISIL: "Αν δεν επέμβετε εσείς θα επέμβουμε εμείς"


 
Προειδοποίηση εξέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό ΥΠΕΞ προς ΗΠΑ και ΕΕ πως αν δεν κάνουν κάτι ουσιαστικό για την καταστολή της αιματηρής δρασης των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) στο Ιράκ θα αναγκαστεί να το κάνει η Ρωσία. 
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να πραγματοποιήσουν σοβαρά βήματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.Όπως είπε,"η Ρωσία δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανής απέναντι στις ενέργειες των τρομοκρατών", ενώ επισήμανε πως για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών χρειάζονται δραστικά μέτρα και λύσεις για την αποτροπή διάδοσης της τρομοκρατίας σε χώρες εκτός του Ιράκ και της Συρίας.
 
Ο κ. Ριάμπκοφ, η χώρα του οποίου είναι το κύριο στήριγμα του καθεστώτος του Άσαντ, έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση για την εκτεταμένη επίθεση που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).
 
«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι πολύ επικίνδυνη και απειλεί τα θεμέλια του ιρακινού κράτους», συνέχισε ο κ. Ριάμπκοφ.
 
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που "σφυρίζουν αδιάφορα" αν δεν στηρίζουν εμμέσως τους ισλαμιστές του ISIL, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε πριν μέρες τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για «την πλήρη υποστήριξη» της Ρωσίας στη μάχη του εναντίον της προέλασης των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ.
 
Στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Μάλικι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης με στόχο να απελευθερωθεί άμεσα το έδαφος της χώρας από τους τρομοκράτες».
 
«Επισημάνθηκε ότι η δραστηριότητα των εξτρεμιστών που διεξάγουν μάχες στο έδαφος της Συρίας έλαβε διακρατικό χαρακτήρα και αποτελεί απειλή για όλη την περιοχή», υπογράμμισε το Κρεμλίνο.
 
Το ενδιαφέρον βρίσκεται όμως αλλού: Η Ρωσία φαίνεται ότι σχεδιάζει να στείλει πιλότους επιθετικών ελικοπτέρων και πιθανότατα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29SM (έχει ζητήσει το Ιράκ μαχητικά αεροσκάφη μετά την τεράστια καθυστέρηση στην παράδοση των αμερικανικών F-16Q) με επίσης Ρώσους πιλότους για να βοηθήσουν ενεργά τα ιρακινά στρατεύματα (ή ότι έχει απομείνει από αυτά) στην αντιμετώπιση των σουνιτών ακραίων ισλαμιστών και στην προσπάθεια να μην αποκοπεί το Κουρδιστάν από τον ιρακινό εθνικό κορμό.
 
H στήριξη της Μόσχας και με τον πιο επίσημο τρόπο έρχεται την στιγμή που οι ΗΠΑ "τραβούν το χαλί" κάτω από τα πόδια  της Βαγδάτης οι οποίες τον κατηγορούν ότι περιθωριοποιεί τη σουνιτική μειονότητα, αλλά βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν άλλα πράγματα: Την τριχοτόμηση του Ιράκ από την στιγμή που έχουν απωλέσει τον έλεγχο της Βαγδάτης. 
 
Οι ΗΠΑ επιθυμούν το "σπάσιμο" του σιιτικού τόξου από Ιράν μέχρι Συρία το οποίο προστατεύει και το μαλακό "υπογάστριο" της Ρωσίας στον Καύκασο, εμποδίζοντας τα λεφούσια των φανατικών ισλαμιστών σουνιτών να ενωθούν με εξτρεμιστές Τσετσένους.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ