Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, ξεκίνησε μία συζήτηση στην Δύση περί επιβολής οικονομικών “κυρώσεων” κατά της Ρωσίας.
Κάτι που στην πράξη δεν έγινε. Και δεν έγινε γιατί αυτός που έχει στην πραγματικότητα να “χάσει” είναι η ίδια η Δύση και κυρίως η Ευρώπη. Και αυγό γιατί η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή στροφή προς την Ασία, ως προς την εξαγωγική πορεία της, ειδικά των φυσικών πρώτων υλών.
Την Τρίτη που μας πέρασε η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν ένα πολυαναμενόμενο συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου, στην οποία το Πεκίνο υπολογίζεται να πληρώσει 456 δισεκατομμύρια δολάρια για το ρωσικό φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε τη Σαγκάη, η Gazprom και η Κινέζικη National Petroleum Corporation (CNPC) υπέγραψαν μια συμφωνία για 38 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα τροφοδοτήσουν την αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας, αρχής γενομένης από το 2018.
Η χρονική στιγμή είναι σχεδόν άψογη, καθώς η Ρωσία ψάχνει να προστατευθεί από τις δυτικές κυρώσεις στρεφόμενος προς την Ασία και η Κίνα χρειάζεται απεγνωσμένα μετάβαση από τον «βρώμικο» άνθρακα στο πιο φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό αέριο. «Οι ρυθμίσεις για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Η εφαρμογή τους θα βοηθήσει τη Ρωσία να διαφοροποιήσει τις διαδρομές των αγωγών για την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς και τους Κινέζους εταίρους μας για να ανακουφίσει τις ανησυχίες που σχετίζονται με την ενέργεια του ελλείμματος και την περιβαλλοντική ασφάλεια μέσω της χρήσης «καθαρών» καυσίμων», δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συμφωνία έχει τεθεί επί τάπητος για πάνω από 10 χρόνια.
Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν διαπραγματευτεί που θα κυμαίνεται η τιμή, στη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου και στις πιθανές κινεζικές συμμετοχές σε ρωσικά έργα. Η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να συμφωνηθεί μεταξύ $ 350-400 ανά χίλια κυβικά μέτρα. Τον Ιανουάριο η Gazprom έδωσε μια εκτίμηση μεταξύ $ 360 - $ 400 ανά 1.000 κυβικά μέτρα, αλλά τώρα ρωσική εφημερίδα Izvestia ανέφερε υπάλληλος της Gazprom πρόβλεψη χαμηλότερο εύρος μεταξύ $ 350 - $ 380 ανά 1.000 κυβικά μέτρα. «Φυσικά η Ρωσία θέλει να πουλήσει το φυσικό αέριο και τους πόρους στις υψηλότερες δυνατές τιμές. Αλλά λόγω των κυρώσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να βρείτε ένα συνεργάτη που μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο μας μακροπρόθεσμα.
Είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή η Κίνα φαίνεται πολύ ελκυστική για εμάς» ανέφερε ο Aleksandr Prosviryakov (ένας συνέταιρος της Lakeshore International, της εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και εδρεύει στη Μόσχα), δήλωσε στο ειδησεογραφικό «RT» σε Συνομοσπονδία των Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας (CACCI) Ασίας-Ειρηνικού στη Μόσχα πριν από τη μεγάλη συνάντηση την Τρίτη. Την Κυριακή, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ βρέθηκε με τον ομόλογό του στην CNPC, Zhou Jiping, στο Πεκίνο για να συζητήσουν τις τελικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των τύπων των τιμών.
O Αγωγός της Σιβηρίας στην Κίνα
Αλλά το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα τελειώσει ο αγωγός από τη Ρωσία προς τα Κινεζικά σύνορα. Επί του παρόντος, υπάρχει ένας ολοκληρωμένος αγωγός φυσικού αερίου που διασχίζει τη Ρωσία και φτάνει στα κινεζικά σύνορα, ο "Σιβηρική Δύναμη" έργο το οποίο η Gazprom υλοποίησε το 2007, τρία χρόνια μετά την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας το 2004 μεταξύ της Gazprom και της CNPC (China National Petroleum Corporation).
Ο αγωγός εκτείνεται σε όλη την Άπω Ανατολή της Ρωσίας και μετά την επέκταση στην Κίνα, θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην πυκνοκατοικημένη βόρεια περιοχή της χώρας, κοντά στο Πεκίνο. Αέριο θα μπορούσε να παραδοθεί και μέσω του Βλαδιβοστόκ, το ανατολικό λιμάνι της Ρωσίας κοντά στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, ή μέσα από την πόλη της Blagoveshchensk, μια πόλη στην περιοχή Amur. Ωστόσο, για να τελειώσει το έργο για το 2018, οι Gazprom και CNPC πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα ολοκληρωθεί το προτεινόμενο τμήμα του αγωγού στην Κίνα, το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει μεταξύ 22 έως 30.000.000.000 δολάρια, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις. Η Ρωσία θέλει η Κίνα είτε να πληρώσει ή να εκδώσει ένα δάνειο για το έργο, το οποίο αποτέλεσε παράγοντα καθυστέρησης στις συνομιλίες.
Το 2009, το Πεκίνο και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία, που προέβλεπε ότι η Gazprom θα προμηθεύσει την Κίνα με 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2015, αλλά και μέσω του αγωγού Αλτάι, ο οποίος θα προμηθεύει φυσικό αέριο στη δυτική επαρχία της Κίνας Xinjiang. Η Ρωσία σταμάτησε τις εργασίες για το έργο αυτό το 2013 και έθεσε ως προτεραιότητα τον αγωγό «Σιβηρική Δύναμη». Εάν και όταν ενεργοποιηθούν και οι δυο αγωγοί, η Ρωσία θα μπορούσε να μεταγγίσει με 68 δισεκατομμυρίων κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Κίνα, η υπερδύναμη
Πατρίδα περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων, η ζήτηση της Κίνας για ενέργεια αυξάνεται ταχύτερα από ποτέ. Το 2014, η χώρα αναμένεται να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 20 τοις εκατό και την εισαγωγή 186 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. «Αυτή η συμφωνία με την Gazprom και τη συνεργασία με τη Ρωσία δείχνει ότι η Κίνα επεκτείνεται, όλο και περισσότερο και πως στο μέρος του κόσμου που κυριαρχείται από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, ο ρόλος των ΗΠΑ συρρικνώνεται», δήλωσε ο Αλεξάντρ Prosviryakov.
«Η Κίνα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά όσον αφορά τον όγκο και την αξία. Η Κίνα είναι η επόμενη υπερδύναμη και η υπ 'αριθμόν ένα οικονομία στον κόσμο» δήλωσε στο R.T. στο συνέδριο CACCI στη Μόσχα ο Peter Panov, πρόεδρος της Triotoni, μιας εταιρεία επενδύσεων που εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Ανατόλι Yanovsky έχει δηλώσει ότι η συμφωνία είναι 98 τοις εκατό έτοιμος. Η Κίνα έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους σχετικά με το θέμα. Η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας της Ρωσίας με περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2013. Ωστόσο, οι πρόσφατες εντάσεις σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αναγκάσει τους ευρωπαίους υπουργούς να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα συναίσθημα που έχει ανοιχτά εκφράσει όλη η ήπειρος.
«Τώρα είναι η ώρα για τη Ρωσία να συμβιβαστεί λίγο έτσι ώστε να μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Δυτική Ευρώπη ως αγοραστής του ρωσικού φυσικού αερίου . Η διαφοροποίηση είναι μια στρατηγική για τη Ρωσία να έχουν καλές μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές σχέσεις με την Ευρώπη και την Κίνα» Μπενεντίκτο Yujuico, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Ασίας - Ειρηνικού Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας, είπε στο RT σε μια ασιατική συγκέντρωση των επιχειρήσεων στη Μόσχα την Τετάρτη. «Περιττό να πούμε ότι η Κίνα είναι ένα πολύ σοφό έθνος και θα προσπαθήσει και να λάβει το καλύτερο από τα δύο μέρη και να ελιχθεί: δώστε λίγο στη Ρωσία, και λίγο προς τη Δύση», δήλωσε ο Panov.
Το φυσικό αέριο είναι ένα σημαντικό στοιχείο των επερχόμενων συνομιλιών, αλλά οι ηγέτες θα συζητήσουν πολλές πτυχές των σχέσεων Ρωσίας - Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πληρωμών, της στρατιωτικής συνεργασίας και των επερχόμενων έργων υποδομής. Ένα ρεκόρ συμφωνιών αναμένεται να υπογραφεί κατά τη συνάντηση Ρωσίας - Κίνας. Ήδη 30 από τις 43 συμφωνίες είναι έτοιμες αναμένεται να επικυρωθούν με μελάνι, σύμφωνα με τον σύμβουλο του ρώσου προέδρου Yury Ushakov.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου