Ο Τουρκολιάς πάτησε το κουμπί πανικού
Η Εθνική Τράπεζα δεν αντέχει άλλο stress, θέλει χρόνο. Ζήτησε παρέμβαση-σωσίβιο από Στουρνάρα και Χαρδούβελη
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας δεν άντεξε, λύγισε και ενώπιον της γενικής συνέλευσης των μετόχων - στην οποία παραβρίσκονταν οι Γκ. Χαρδούβελης, Γ. Στουρνάρας και η Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ - πάτησε το κουμπί πανικού και μάλιστα παρατεταμένα. Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ήταν ξεκάθαρος όταν ζήτησε χωρίς περιστροφές από τον υπουργό Οικονομικών και των κεντρικό τραπεζίτη να διασφαλίσουν πάση θυσία και με οποιοδήποτε κόστος τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τους επόμενους έξι μήνες.
Του Χρήστου Φράγκου
Διαβάστε επίσης: Ομοβροντία κατά Προβόπουλου
Η τοποθέτηση του Αλέξανδρου Τουρκολιά έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη των ελληνικών τραπεζών και ειδικά της Εθνικής Τράπεζας για πρόσθετα κεφάλαια, ενόψει μάλιστα των stress tests της ΕΚΤ/SSM. Δηλαδή ο επικεφαλής της Εθνικής πιστοποίησε ότι η άσκηση της BlackRock ήταν χαλαρή και τα σενάρια Προβόπουλου ανεδαφικά. Τώρα βλέποντας το πρόβλημα να πλησιάζει και τον χρόνο να εξαντλείται, εξέπεμψε SOS.
Διαβάστε επίσης: Έως το τέλος του 2014 παρατείνονται τα μέτρα στήριξης των τραπεζών
Ερωτηματικά προκάλεσε και η αναφορά του επικεφαλής της Εθνικής στα της παράιτησης του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Πέτρου Χριστοδούλου: Είπε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του «αναγκαστικά» και ότι «πρέπει να διερευνήσουμε τους λόγους της παραίτησης».
Ο κ. Τουρκολιάς έκανε ειδική μνεία στην ομιλία του στο σχέδια αναδιάρθρωσης της τράπεζας, τη νέα κουλτούρα στα τμήματα διαχείρισης εμπλοκών και καθυστερήσεων, καθώς και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών συστημάτων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για διαρκή διαδικασία που θέλει χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Οι εφιάλτες των τραπεζιτών
Επισήμανε παράλληλα ότι ο επόπτης –δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος- δεν έχει πράξει τα δέοντα για την καθοδήγηση του τραπεζικού συστήματος σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον. Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς υποστήριξε ότι ακόμα και οι οδηγίες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων –που ανέρχονται στα 77 δισ.- είναι απαρχαιωμένες και ανεπαρκείς.
Οι δηλώσεις του Αλέξανδρου Τουρκολιά έκαναν μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής το γύρο της υφηλίου με mail και μέσω τηλεφώνου. Χρηματιστές, τραπεζίτες, λομπίστες ακόμα και πολιτικοί προσπαθούσαν να "διαβάσουν" το κρυμμένο μήνυμα. Ελάχιστοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν –ανεπιτυχώς- να το αποκωδικοποιήσουν.
Το κλειδί της ερμηνείας των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στην συνεκτίμησή τους με το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται η Εθνική Τράπεζα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.
Οι δηλώσεις Τουρκολιά δεν απέχουν πολύ από τις διαπιστώσεις της BIS για την ανάγκη επαναξιολόγησης χαρτοφυλακίων και διαδικασιών ώστε να περιορισθεί το εγγενές ρίσκο που αναλαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες.
Υπ αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζεται και η έκθεση-βόμβα της S&P που κατηγοριοποιεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στον πάτο μαζί με τη Λευκορωσία και την Αίγυπτο, σκιαγραφώντας το αυξημένο ρίσκο και τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές.
Παράγοντες διεθνούς βεληνεκούς που μίλησαν στο sofokleousin.gr υπό τον όρο της ανωνυμίας, ξεκαθάρισαν ότι η SSM δεν θα κατεβάσει τον πήχη για να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες και ότι μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων θα πυροδοτηθεί νέος κύκλος ανακατατάξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.