Breaking News
Loading...

Translate

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Info PostΤου Μελέτη Μελετόπουλου

Σε αυτή τη στήλη, δημοσιεύσαμε τη σοβαρή προειδοποίηση του κορυφαίου τούρκου ιστορικού, Χαλίλ Ίναλτζικ, για τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει η Τουρκία από την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.
Ο Ίναλτζικ την θεωρεί ως «το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναμενόμενη κάθοδο και κατάληψη από τους Ρώσους του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου» και την «αρχή της νέας καθόδου των Ρώσων προς νότον, υλοποιώντας την παλαιά ροπή της Ρωσίας να προωθηθεί νότια και να καταστεί κυρίαρχος της Κωνσταντινούπολης και του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου, ελέγχοντας έτσι τις διόδους προς μία υπό ρωσική κυριαρχία Μαύρη Θάλασσα».

Πριν αλέκτωρ φωνήσει, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Λαβρόφ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι, αποδεχόμενη την παρατεταμένη παρουσία του Αμερικανικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, ουσιαστικά παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης του Montreux για το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου. Ουσιαστικά, ο Λαβρόφ έθεσε θέμα ελέγχου των Στενών, δηλαδή άνοιξε το θέμα της κυριαρχίας της Τουρκίας στα Δαρδανέλλια.

Αυτό, βεβαίως, δεν θα αποτελούσε μείζονα κίνδυνο για την Τουρκία, αν διέθετε –όπως κατά τον Ψυχρό Πόλεμο- την υποστήριξη της Δύσης, και εν προκειμένω των ΗΠΑ. Αλλά και εκεί η Τουρκία, με την αλαζονική της συμπεριφορά και τις γεωπολιτικές υπερβάσεις της, τα έκανε κυριολεκτικώς θάλασσα.

Ο κορυφαίος αμερικανός δημοσιογράφους Σέιμουρ Χερς αποκάλυψε ότι πίσω από την επίθεση με χημικά ανταρτών στην Συρία υποκρυπτόταν η Τουρκία, που ήθελε με αυτόν τον τρόπο να σύρει τις ΗΠΑ σε εισβολή στη Συρία!
Επίσης, αναφέρει επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 16 Μαΐου του 2013, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε επίσημα τις ΗΠΑ με στόχο να πείσει τον Ομπάμα να παρέμβει στη Συρία. Σε γεύμα εργασίας στον Λευκό Οίκο, στο οποίο ο Ερντογάν προσήλθε συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τον αρχηγό της μυστικής τουρκικής υπηρεσίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον επιφανή δημοσιογράφο, «θερμό επεισόδιο», όταν ο Ομπάμα έμεινε απαθής στις αιτιάσεις του Ερντογάν εναντίον της Συρίας και στις προτροπές του προς τον Ομπάμα να παρέμβει.

Ο Ερντογάν εξεμάνη και μάλιστα κούνησε το δάχτυλο στον αμερικανό Πρόεδρο(!) λέγοντας:
«Μα αυτοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή που εσύ ο ίδιος έθεσες»!
Τότε ο Ομπάμα, δείχνοντας τον Φιντάν, κατακεραύνωσε τους προσκαλεσμένους του:
«Γνωρίζουμε τα παιχνίδια σας με τους Σύρους εξτρεμιστές»!
Ακολούθησε αγεφύρωτο ρήγμα στη σχέση Ομπάμα – Ερντογάν και ψυχρότης που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Ο τρίτος παράγων με τον οποίο η Τουρκία έχει έρθει σε πλήρη ρήξη, είναι το Ισραήλ. Φυσικά, το Ισραήλ δεν είναι απλά ένας ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης στο χώρο της Εγγύς Ανατολής, αλλά και μία ισχυρή παγκόσμια δύναμη, που ελέγχει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και των μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, η Τουρκία έχει, με την αντιβαίνουσα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου συμπεριφορά της, προκαλέσει το «πάγωμα» της ενταξιακής της διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα ήταν ένα διπλωματικό «σωσίβιο» σε κατάσταση ανάγκης.
Δεδομένων δε και των κάκιστων σχέσεων της Τουρκίας με όλους τους γείτονές της (Ελλάδα, Κύπρος, Συρία, Ιρακινό Κουρδιστάν, Αρμενία), αντιλαμβάνεται κανείς την ακραία απομόνωση στην οποία η χώρα αυτή έχει περιέλθει και το πόσο θα έπρεπε να επαγρυπνεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (και όχι μόνο αυτό)…

Πηγή εφημ. «KontraNews»


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ