Breaking News
Loading...

Translate

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Info Post



Γράφει ο Γιώργος Βάμβουκας

Η αποτελεσματικοτητα και η επιτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, εξαρτώνται πρωτίστως από τις ικανότητες και την επιστημονική επάρκεια των ατόμων, που συγκροτούν το εκάστοτε κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Ένας από τους σημαντικότερους κρίκους του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, είναι ο πρόεδρος του ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΣΟΕ είναι ένα σκαλί κάτω από τον υπουργό. Σε πολλές διεθνείς συσκέψεις και επιτροπές, ο πρόεδρος του ΣΟΕ εξουσιοδοτείται να υποκαθιστά τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών. Το ΣΟΕ του υπουργείου Οικονομικών, συνιστά τον εγκέφαλο της εκάστοτε κυβέρνησης κατά την άσκηση της μακροοικονομικής πολιτικής. Το ΣΟΕ επεξεργάζεται τα επιμέρους μέτρα της συνολικής οικονομικής πολιτικής και ουσιαστικά εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών και κατά προέκταση στην κυβέρνηση, τη μέθοδο επίλυσης των υφιστάμενων οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, διορίστηκε πρόεδρος του ΣΟΕ στο υπουργείο Οικονομικών. Προσωπικά του ευχόμαστε επιτυχία στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνει. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός είναι τελείως ακατάλληλος για το ζωτικής σημασίας πόστο που επιλέγηκε. Από το βιογραφικό του προκύπτει ότι ο κ. Στεφανάδης είναι άσχετος με το επιστημονικό αντικείμενο των Δημοσίων Οικονομικών. Το πρωταρχικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι η βιωσιμότητα του γιγαντιαίου δημόσιου χρέους της. Το δημόσιο χρέος, τα κρατικά ελλείμματα, οι δημόσιες δαπάνες, το φορολογικό σύστημα, τα κρατικά έσοδα, η λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, κ.λπ., αποτελούν βασικά θέματα ενασχόλησης των Δημοσίων Οικονομικών. Ο κ. Στεφανάδης δεν έχει δημοσιεύσει ούτε μια επιστημονική εργασία σε κάποιο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για τα καυτά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, όπως είναι τα αίτια που προκαλούν τη διαχρονική αύξηση του δημοσίου χρέους και τη διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων. Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι μετά το 2010, που η πατρίδα μας μπήκε στην περιπέτεια των μνημονίων, ο κ. Στεφανάδης έχει δημοσιεύσει μερικά άρθρα σε κάποια έντυπα, για το ενδεχόμενο και την αναγκαιότητα επιστροφής της Ελλάδος στο νομισματικό σύστημα της δραχμής.

Ακατάλληλα άτομα σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, καταδικάζουν τη χώρα στη διαρκή επιδείνωση των οικονομικών της προβλημάτων. Η διεθνής πρακτική διδάσκει ότι από το βαθμό επιστημονικής επάρκειας και τις τεχνοκρατικές δυνατότητες των ατόμων που στελεχώνουν τα κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία, εξαρτάται η αποδοτικότητα και η επίτευξη των στόχων της ασκούμενης μακροοικονομικής πολιτικής. Και ο κοινός νους θα θέσει το εύλογο ερώτημα: Εφόσον ο κ. Στεφανάδης είναι ανίδεος με τα γνωστικά αντικείμενα των Δημοσίων Οικονομικών και της Μακροοικονομικής Πολιτικής, ποιοι τον επέλεξαν και τον τοποθέτησαν πρόεδρο στο ΣΟΕ του υπουργείου οικονομικών; Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη. Γλείψιμο και δικομματική μασονία. Ο προϊστάμενός του υπουργός κ. Γκίκας Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο” τμήμα χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής” του Πανεπιστημίου Πειραιά Ο κ. Χαρδούβελης ελέγχει πλήρως το συγκεκριμένο τμήμα. Συνεπώς ο κ. Στεφανάδης είναι ο υποτακτικός, ο “άνθρωπος” του κ. Χαρδούβελη. Ταυτόχρονα, άτομα σαν τον κ. Στεφανάδη επιλέγονται για μέλη της δικομματικής μασονίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Η δικομματική νομενκλατούρα, Παπαδήμος, Χαρδούβελης, Στουρνάρας, Προβόπουλος, κ.λπ., λειτουργεί με αρχές, κανόνες και νοοτροπία του αμερικανικο-σιωνιστικού παράγοντα. Γίνεσαι μέλος της δικομματικής νομενκλατούρας, με εντολή του ιερατείου των προστάτιδων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία, Ισραήλ).

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το 2008, που η εθνική μας οικονομία μαστίζεται από μια πρωτόγνωρη παρατεταμένη κρίση, τα κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία με την ανικανότητα που επιδεικνύουν, αντί να επιλύουν, συμβάλλουν στην επιδείνωση των υφιστάμενων οικονομικών προβλημάτων. Η δραματική χειροτέρευση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στην αχαλίνωτη αύξηση του δημοσίου χρέους, οφείλεται κυρίως στην ανικανότητα και την ασχετοσύνη των μελών των εκάστοτε κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων. Δυστυχώς και για πολλοστή φορά, η επιλογή του κ. Στεφανάδη στη θέση του προέδρου του ΣΟΕ του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι δηλαδή ακατάλληλα άτομα επιλέγονται σε καθοριστικής σημασίας κυβερνητικές θέσεις, συντελώντας έτσι στην επιδείνωση των χρονιζόντων προβλημάτων της εθνικής μας οικονομίας.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ