Breaking News
Loading...

Translate

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Info Post


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο ακήρυκτος πόλεμος στο Αιγαίο καλά κρατεί ενώ στην Αθήνα όλοι κοιμούνται τον «ύπνο του δικαίου» σα να μην συμβαίνει τίποτα.
Έτσι ενώ καθημερινά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου σε όλο το μήκος και το πλάτος γίνεται το… «έλα να δεις», με τα ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σε καθημερινές επικίνδυνες αερομαχίες παράλληλα δεν σταματάνε και τα «θερμά» επεισόδια στον θαλάσσιο χώρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, (19/6), η οποία όπως πάντα επικαλείται ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στις 6 Ιουνίου και ώρα 6.58 ελληνικό πλοίο της ακτοφυλακής ανατολικά της νήσου Σάμου εισήρθε στα «τουρκικά» χωρικά ύδατα, (πάντα σύμφωνα με τους τουρκικούς ιστορισμούς ) και παρέμεινε εκεί παραβιάζοντας την «τουρκική» κυριαρχία επί 52 ολόκληρα λεπτά. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην τουρκική πλευρά και πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής με τα χαρακτηριστικά, TCSG-67, απέπλευσε από την τουρκική ακτή και έσπευσε προς συνάντηση του ελληνικού. Αφού έγιναν διάφορες επικίνδυνες μανούβρες, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα με τους Τούρκους, το ελληνικό πλοίο πιέστηκε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την περιοχή λήγοντας την «παραβίαση» των τουρκικών χωρικών υδάτων. Η ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου εκτός από το επεισόδιο αυτό αναφέρει και για παρενοχλήσεις από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε «εκπαιδευτική», (συνηθισμένη τουρκική θεωρία για τις τουρκικές παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου), πτήση δυο τουρκικών F-16 στις 18 Ιουνίου και ώρα 11.08 με 11.17 π.μ. Η εμπλοκή χαρακτηρίστηκε από τους Τούρκους επικίνδυνη, γιατί τα ελληνικά εγκλώβισαν τα τουρκικά στα ραντάρ τους με την πρόθεση να τα πλήξουν, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Τα επεισόδια αυτά έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο στην ευρύτερη περιοχή καθώς ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην ανατολική της πλευρά, με τον εμφύλιο της Συρίας να συνεχίζεται ενώ τα γεγονότα στο Ιράκ έχουν προβληματίσει και ανησυχήσει την Άγκυρα, παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι συνεχίζουν τα επικίνδυνα παιχνίδια τους στο Αιγαίο προκαλώντας συνεχώς την ελληνική πλευρά. Όπως φαίνεται καθόλου δεν επηρέασε η πρόσφατη «χαρούμενη» συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, στις 4 Ιουνίου, όπου όπως αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εξέθεσε με στοιχεία στον Τούρκο ομόλογο του την όλη κατάσταση και επεσήμανε τον κίνδυνο με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα να οδηγηθούμε σε ανεξέλικτες καταστάσεις με ολέθριες συνέπειες. Το αυτί των Τούρκων δεν «ίδρωσε» καθόλου από τις ελληνικές επισημάνσεις και παρά τα ωραία λόγια, (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε), ότι θα «συνεργαστούμε για την ειρήνη» και άλλα κουφά, το παιχνίδι με την φωτιά όχι μόνο συνεχίζεται αλλά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο ενώ κανείς δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό. Άραγε αν βρεθούμε ξαφνικά σε μια παρόμοια περίπτωση με την περίπτωση του ηρωικού πιλότου, Κώστα Ηλιάκη, που στις 23 Μαΐου του 2006 έδωσε την ζωή του στον ακήρυκτο αυτό πόλεμο του Αιγαίου, πως θα αντιδράσουμε ; Θα λέμε πάλι για την περίφημη ελληνοτουρκική φιλία ; Να μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία εισέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο με τις προεδρικές εκλογές στις 10 Αυγούστου και στη συνέχεια με τις βουλευτικές εκλογές το 2015. Το εσωτερικό της πεδίο μυρίζει μπαρούτι και οι εξελίξεις προβλέπονται ότι θα είναι ραγδαίες και εκρηκτικές.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

olympia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ