Breaking News
Loading...

Translate

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Info Post


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 
Η πρώτη επέτειος της εξέγερσης της Πλατείας Ταξίμ βρήκε τον Ερντογάν στον απόηχο της κατακραυγής για την εκατόμβη στο ανθρακωρυχείο και τώρα στη σκιά της οργής των Κούρδων για τη σκληρή καταστολή της στρατοχωροφυλακής.

Εδώ και έναν χρόνο η μία σύγκρουση διαδέχεται την άλλη: πρώτα οι εξεγέρσεις στις μεγάλες πόλεις, στη συνέχεια η σύγκρουση με τον ιμάμη Γκιουλέν και η πλημμυρίδα αποκαλύψεων για κυβερνητική διαφθορά, η οργή για τη στάση της κυβέρνησης μετά το πολύνεκρο ατύχημα στο ορυχείο, και τώρα η οργή των Κούρδων που κινδυνεύει να έχει υψηλό κόστος για τον Ερντογάν στην προεδρική εκλογή, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία.

Ακραία αμφισβήτηση του Ερντογάν, ακραία και ασύμμετρη κυβερνητική καταστολή, θεωρίες συνωμοσίας για ταραχές υποκινούμενες από το εξωτερικό και την ίδια στιγμή μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα:
  • Απέναντι στη Ρωσία, με τον Ερντογάν να επιδεικνύει από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στην Ουκρανία φιλική στάση και να φθάνει να προτείνει τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Bluestream που συνδέει τις δύο χώρες σε περίπτωση που η Δύση ματαιώσει την κατασκευή του Southstream.
  • Απέναντι στο Ιράκ και στην κυβέρνηση στη Βαγδάτη, με τη διοχέτευση της πετρελαϊκής παραγωγής της αυτόνομης κουρδικής οντότητας στον Βορρά μέσω Τουρκίας, μια κίνηση που στερεί τη χώρα από πολύτιμα έσοδα και επιπλέον κλονίζει την ενότητά της.
  • Απέναντι στο Ιράν, που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η προσέγγιση Αγκύρας-Τεχεράνης αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της αμερικανικής πλευράς σε μια κρίσιμη φάση της συνολικής διαπραγμάτευσης.
Κορυφαίο γεγονός η επικείμενη εκλογή Ερντογάν στην προεδρία της δημοκρατίας με άγνωστο το ποσοστό που θα λάβει. Οι πρόσφατη θριαμβευτική νίκη των Ερντογάν - ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές αντί να εκτονώσει την ένταση της αντιπαράθεσης την ενίσχυσε και όλα δείχνουν ότι η δυναμική αυτή θα συνεχισθεί και μετά τη μεταπήδηση του πρωθυπουργού στην προεδρία.

Δίχως υπερβολή όλα τα παραπάνω αθροιστικά δείχνουν την Τουρκία ως ένα ηφαίστειο όπου συσσωρεύονται συνεχώς εντός και εκτός συνόρων οι προϋποθέσεις για μία έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες και παρενέργειες.

Πηγή "Έθνος"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ