Breaking News
Loading...

Translate

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Info Post


Ουκρανός βουλευτής δήλωσε στην ουκρανική βουλή ότι φοβάται τον «Στρατό του Πούτιν»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 

Σύμφωνα με ουκρανούς βουλευτές, αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε την «είσοδο» στην Ουκρανία, μιας μεγάλης ρωσικής επίλεκτης δύναμης, με όλο τον εξοπλισμό, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN…

Συγκεκριμένα μετά την άρνηση του ουκρανικού κοινοβουλίου (Verkhovna Rada) να εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος «αναφορικά με την ενίσχυση του επιπέδου προστασίας των συνόρων του κράτους της Ουκρανίας», ο βουλευτής Alexander Kuzmuk, δήλωσε ότι «παράνομος» ρωσικός στρατιωτικός σχηματισμός που ονομάζεται «Στρατός του Πούτιν» διέσχισε τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Έχω ενημερώσει την ουκρανική βουλή (Verkhovna Rada), ότι πλέον τα ουκρανικά σύνορα διέσχισε ελεύθερα ο παράνομος ρωσικός στρατιωτικός σχηματισμός, ο οποίος ονομάζεται« Στρατός του Πούτιν» και ο οποίος έχει συγχωνευθεί με το παράνομο τάγμα, το οποίο είχε το όνομα «Заря» (Αυγή) είπε ο ίδιος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

«Υπάρχουν πάνω από 900 άτομα, βαριά οπλισμένα έχοντας την υποστήριξη βαρέων θωρακισμένα οχημάτων», δήλωσε ο Kuzmuk, στο πρακτορείο UNIAN.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Verkhovna Rada δεν ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου στις περιοχές Ντόνετσκ και Lugansk.

Το σχέδιο διατάγματος προσφέρει επίσης στον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko, την πλήρη εξουσιοδότηση για την κάλυψη των συνόρων του κράτους της Ουκρανίας με την Ρωσία, καθώς και την δυνατότητα να προβεί σε διαβούλευση, σχετικά με την εισαγωγή του καθεστώτος των θεωρήσεων με την Ρωσία.

Επιπλέον, οι βουλευτές προτείνουν στον αρχηγό του κράτους να παρέχει άμεση αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες που εργάζονται με στρατιωτικές συμβάσεις και φορείς της ρωσικής κοινωνίας.

Το NATO έδωσε στη δημοσιότητα πριν δύο ημέρες δορυφορικές φωτογραφίες που εγείρουν υποψίες για την μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά την Συμμαχία, οι δορυφορικές εικόνες απεικονίζουν άρματα μάχης να φθάνουν σε ένα σημείο προώθησης κοντά σύνορα με την ανατολική Ουκρανία μερικές ημέρες πριν, παρόμοιου τύπου τεθωρακισμένα αναλάβουν δράση σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων.

Η «ανοικτή» πλέον αντιπαράθεση των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας έχει ξεφύγει προ πολλού από τα στενά γεωγραφικά όρια της Ουκρανίας και έχει κατέβει στα βαλκάνια, με την Μολδαβία να αποτελεί το μελλοντικό σημείο τριβής, την Βουλγαρία με την ακύρωση κατασκευής του αγωγού South Stream, την Σερβία που θέλει να συμμετέχει στον εν λόγω αγωγό και έχει εξαπλωθεί ακόμη και στο Μαυροβούνιο.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, με διάφορες παρεμβάσεις, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Πολλές φορές οι πιέσεις που ασκούνται ξεπερνούν τα όρια της διπλωματικής συμπεριφοράς και λαμβάνουν χαρακτήρα ανοιχτής παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα του Μαυροβουνίου.

Όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα «Politika», η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ποντγκόριτσα απέστειλε εγγράφως στην κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς λίστα με τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο νόμο για την πάταξη της διαφθοράς που κατατέθηκε προς συζήτηση στη βουλή. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ προτείνουν να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και όχι μόνο χρηματική ποινή στους δημόσιους λειτουργούς που θα καταθέσουν ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ο πρωθυπουργός, Μίλο Τζουκάνοβιτς, απέρριψε τις προτάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι με άλλο νόμο του ποινικού κώδικα καλύπτεται η δήλωση ψευδών στοιχείων. Δεν αποδέχθηκε επίσης και τις άλλες τροποποιήσεις που πρότειναν οι Αμερικανοί.

Το γεγονός, πάντως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Μαυροβούνιο, Αντρέι Νεστερένκο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν σέβονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και το αντιμετωπίζουν σαν προτεκτοράτο τους. Μερικές μέρες νωρίτερα ωστόσο και η Ρωσία προέβη σε διπλωματικές παρεμβάσεις χαρακτηρίζοντας «εχθρικές προς την Ρωσία» δηλώσεις που έκανε ο Τζουκάνοβιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ενώ έκρινε ως «άκρως απογοητευτική» την απόφαση του Μαυροβουνίου να συμπράξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης.

Η ένταση αναζωπυρώνεται συνεχώς με το ενδιαφέρον αυτήν την στιγμή να μετατοπίζεται και στα βαλκάνια. Την επονομαζόμενη και «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Η ΕΕ βέβαια το μόνο που ασχολείται είναι, τα «προαπαιτούμενα» της Ελλάδας, εθελοτυφλώντας στον κίνδυνο που έρχεται και που θυμίζει πάρα πολύ έντονα, παραμονές του 1ου παγκοσμίου πολέμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ