Breaking News
Loading...

Translate

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Info Post


Σε "ύαινες" του εξωτερικού αναθέτουν τις αρμοδιότητες του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας 

Oύτε σε ποιους θα ξεπουλάμε τα περιουσιακά μας στοιχεία δεν μας επιτρέπουν οι δανειστές και ζητούν την δημιουργία αυτόνομου παραρτήματος του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικότο οποίο θα έχει σαν αρμοδιότητα να συγκεντρώνει "επενδυτές"ζητώντας επί της ουσίας την μεταφορά της ....περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή της δικιάς μας περιουσίας) στο εξωτερικό για να την πουλήσουν αυτή όπου θέλουν και όσο θέλουν

Η επαναφορά της ίδιας πρότασης με άλλες λέξεις από τους δανειστές δείχνει την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. 

Θέλουν να προλάβουν να βάλουν "χέρι" στον πλούτο της χώρας πριν υπάρξει και εάν υπάρξει ριζική πολιτική αλλαγή που θα επιδιώξει απελευθέρωση της χώρας από την οικονομική κατοχή. Η βιασύνη τους να μεταφέρουν αρμοδιότητες στο εξωτερικό αυτό δείχνει. 

"Αποκρατικοποιήσεις, που θα μεγιστοποιήσουν το δημοσιονομικό όφελος, θα φέρουν επενδύσεις και θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την οικονομία" ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση και προς τον σκοπό αυτό φέρεται να προτείνει την αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ μέσω ξένου παραρτήματος που θα συγκεντρώνει επενδυτές από το εξωτερικό. 

Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα πρότεινε να συνεπικουρηθεί το ΤΑΙΠΕΔ στις αποκρατικοποιήσεις, συστήνοντας ειδική αυτόνομη μονάδα στο εξωτερικό, που θα διενεργεί roadshow για τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να μην συναινεί να απολέσει το ΤΑΙΠΕΔ τις σχετικές εξουσίες, προκρίθηκε η λύση ανάθεσης σε ξένους μάνατζερ μέρους της προσέλκυσης επενδυτών, οι οποίοι ουσιαστικά θα λειτουργούν ως υπό- παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ. 

Ουσιαστικά, η πρόταση αυτή αποτελεί παραλλαγή πρότασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), που είχε κατατεθεί πέρυσι, με βάση την οποία η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ θα περνούσε σε ένα νέο οργανισμό με έδρα το εξωτερικό, στον οποίο τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα είχαν ξένοι μάνατζερ, στους οποίους θα αναφερόταν μάλιστα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. 

Σημειώνεται πως για το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ ανέμενε από τις αποκρατικοποιήσεις έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο σε αυτές περιλαμβανόταν εκτός από τους ΔΕΣΦΑ, Αστέρα Βουλιαγμένης, περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, ακίνητα Δημοσίου, και η ΕΥΑΘ, η διαδικασία πώλησης της οποίας παγώνει, καθώς υπάρχουν πλέον σοβαρές αντιδράσεις, να μην πωληθεί το νερό που αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα ζωής για κάθε έμβιο ον.Φυσικά ένας λόγος της ανάθεσης των αποκρατικοποιήσεων σε ξένους, είναι για να επιτευχθεί η πώληση του νερού, ακόμα και με αντιδράσεις.

Για το 2015 ο στόχος εσόδων είναι 2,24 δισ. ευρώ και προβλέπονται έσοδα από το Ελληνικό, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την Εγνατία Οδό, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, το ψηφιακό μέρισμα, την πώληση ακινήτων και μετοχών, αλλά και την ΕΥΔΑΠ, η διαδικασία πώλησης της οποίας επίσης αναστέλλεται, για τους ίδιους λόγους με την ΕΥΑΘ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2011 - όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ - τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχουν φθάσει στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ με δεδομένες τις συμφωνίες που έχουν, ήδη, κλειστεί έως αυτή τη στιγμή, τα συνολικά έσοδα θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ. 

Φυσικά όλα αυτά τα χρήματα δεν θα τα γευθεί ο Έλληνας πολίτης αλλά θα πάνε προς εξυπηρέτηση του χρέους. 

Η Ελλάδα ήταν "μαγαζί" γωνία, γι' αυτό την χρεοκόπησαν... 

Πηγή: Κεφαλοκλειδώματα    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις της εβδομαδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μηνα

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ